Bespovratna sredstva za mala i srednja preduzeća

Mala i srednja preduzeća sa teritorije opštine Srbobran dobila su bespovratna sredstva kao podsticaj od lokalne samouprave koja je za tu namenu obezbedila ukupno 3,5 miliona dinara, a svečano potpisivanje ugovora sa privrednicima održano je u ponedeljak, 4. decembra 2017. godine u Maloj sali opštine Srbobran.

Ovo je prvi put da je lokalna samoprava izdvojila novac za pomoć malim i srednjim preduzećima i u jednom delu za samozapošljavanje. Na konkurs se prijavilo 37 preduzetnika i privrednika koji su morali da ispune postavljene kriterijume i kako je rekao predsednik opštine Radivoj Paroški, nije bilo lako opredeliti se za one koji će dobiti sredstva.

– Nadam se da se u tome uspelo jer je komisija morala da boduje sve što je u prijavi napisano. Mislim da ćemo i u sledećoj godini obezbediti novac za ovu namenu i da on biti u većem iznosu. Želimo da podržimo tri smera razvoja lokalne samouprave, postojeća mala i srednja preduzeća koja do sada nisu na adekvatan način posmatrana sa nivoa opštine, zatim poljoprivredu, jer ona može da pruži značajan doprinos zapošljavanju i razvoju naše sredine i možda najteže, privlačenje investitora sa strane kako bismo i u tom smeru imali određene pomake – istakao je Paroški u obraćanju prisutnima.

On je napomenuo da je lokalna samouprava spremna da organizaciono i logistički pomogne svakom privredniku jer se sredstva mogu dobijati i iz drugih izvora, kao što su pokrajinski fondovi, Uprava za kapitalna ulaganja i druge institucije.

– Svako može da dođe u opštinu i traži pomoć kada je reč o pisanju projekata, prijavi na konkurse i da dobije sve potrebne informacije. Zadatak nam je da razvijamo ovu sredinu i učinićemo sve da se poboljša položaj poljoprivrednika i privrednika  – poručio je prvi čovek lokalne samouprave i potom čestitao predstavnicima preduzeća koji su potpisali ugovore.

Darko Vujinović