Paroški: Uvek smo spremni da pomognemo “Biseru“

Eko kamp Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser“, 14. po redu, pod nazivom “Trenutak prirode“ otvoren je u ponedeljak u šumici na Vašarištu, a pretposlednjeg dana njegovog trajanja, u četvrtak, 2. avgusta učesnike kampa posetio je prvi čovek srbobranske opštine Radivoj Paroški.

Članovi “Bisera“ i sličnih udruženja iz Vrbasa, Kule, Feketića, Bačke Topole, Novog Sada, Žablja, Zrenjanina, Bačke Palanke, Apatina, Sombora i Subotice koji su gosti na ovom tradicionalnom Eko kampu uživaju u mnogobrojnim radionicama inspirisanih prirodom i ekologijom gde, između ostalog, imaju priliku da slikaju, fotografišu, recikliraju, rade dekupaž tehnikom, a u vidu poligona i vežbanja zastupljen je i sport.

Predsednica “Bisera“ Slavka Popić je u obraćanju medijima navela da je kamp započet sa idejom da okupi decu sa invaliditetom kako bi im se preko leta napravio ugođaj, ali da je on u međuvremenu prerastao početne zamisli.

– Došli smo do toga da sada kraj sebe imamo mnoga udruženja iz čitave Vojvodine koja su nam se priključila, a imamo saradnju i sa romskim udruženjem i hraniteljima. U kampu svake godine bude oko 100 dece i svako ko je želeo mogao je da se prijavi – ukazuje Popićeva.

Posebno ističe odličnu saradnju sa opštinom i kaže da se mogu pohvaliti da su jedno od retkih udruženja za pomoć MNRO u pokrajini Vojvodini koje ima veliku podršku lokalne samouprave.

– Sada smo po prvi put kompletne usluge koje pružamo uspeli da finansiramo preko javnih nabavki, pojavili smo se kao kvalitetan i licenciran pružalac usluga i već smo postali prepoznatljivi. U dnevnom boravku imamo 20 korisnika, od septembra će oko 20-ak dece imati 16 ličnih pratilaca, dok broj dece kojima pružamo usluge ranog tretmana varira od 60 do 80 – podvlači čelnica “Bisera“.

Prema rečima šefa lokalne samouprave Radivoja Paroškog, veoma je važno da jedna sredina ima mogućnost da pomogne osobama sa potrebom društvene zaštite, što se čini preko Udruženja “Biser“.

– Ono je jedno od malobrojnih ovakvog tipa koje ima licence za pružanje usluga i izraslo je u instituciju, zato i podržavamo njihove aktivnosti. Deca i odrasli sa posebnim potrebama se na ovakav način lakše uključuju u zajednicu, oni su njen sastavni deo i više nema predubeđenja kada su oni u pitanju. Učestvuju u javnim radovima, veoma su vredni, a postoji dnevni boravak gde se zajedno druže. Uvek smo spremni da pomognemo Biseru i stanemo iza njih – izričit je predsednik opštine.

Govoreći na temu eventualnog organizovanog odlaska korisnika “Bisera“ u Sutomore, kao što je to već godinama slučaj sa vukovcima i sada penzionerima, navodi da će se pronaći način da šalju sve kategorije građana kako bi im se omogućio prijatan boravak.

– Naša ideja je da ono što su građani svojim radom izgradili to i koriste. Oni koji pune budžet treba da imaju korist od toga. Počeli smo da koristimo dobra od ranije, poput Odmarališta u Sutomoru, sada smo poslali penzionere, đaci letuju već godinama i to je dobra ideja. Uvek može da se nađe dovoljno novca da neko ko je to zaslužio oseti određene blagodati – zaključio je Radivoj Paroški.

Inače, u petak, poslednjeg dana Eko kampa planiran je dolazak predstavnika Udruženja za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug“ koji će tom prilikom kamperima meriti krvni pritisak, nivo šećera u krvi, visinu i težinu, a kraj 14. izdanja “Biserovog“ Eko kampa biće obeležen žurkom.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović