Bivši premijer Srbije Nikola Šainović dolazi u Srbobran!

Bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade Savezne Republike Jugoslavije Nikola Šainović (69) govoriće na tribini koju će u sredu, 22. avgusta sa početkom u 19 časova u Pozorištancu organizovati opštinski odbor Socijalističke partije Srbije, a kao teme najavljeni su nekadašnji predsednik naše države Slobodan Milošević, izazovi vremena i jugoslovenska kriza.

Na konferenciji koja je u utorak ovim povodom održana u prostorijama srbobranskih socijalista rečeno je da će nakon tribine gde je ulaz slobodan posetioci imati priliku da kupe knjige o Miloševiću čiji je izdavač Udruženje građana “Sloboda“, a predsednik opštinskog odbora SPS-a Zoran Mladenović je u obraćanju medijima istakao da se na ovaj način najavljuju izborne aktivnosti za decembarski Kongres kada će se na svim nivoima birati novo rukovodstvo ove stranke.

– Svi koji dođu moći će da od direktnog učesnika događaja devedesetih godina čuju njegovu verziju tog vremena. Verujem da ćemo saznati nešto novo, pitati i razmeniti mišljenja, a naglasio bih da u narednom periodu očekujemo i dolazak drugih ljudi značajnih za bližu istoriju Srbije. Inače, u nedelju, 19. avgusta organizovaćemo odlazak u Požarevac do groba Slobodana Miloševića, dan pre njegovog rođendana, gde ćemo zajedno sa našim članovima i simpatizerima položiti cveće – poručio je prvi čovek socijalista u opštini Srbobran Zoran Mladenović.

Nikola Šainović (Bor, 7. decembar 1948.) diplomirao je hemiju na Univerzitetu u Ljubljani. Političku karijeru je nakon povratka u rodno mesto počeo u Savezu komunista Jugoslavije, a nakon raspada stranke postao je član Socijalističke partije Srbije. Za zamenika premijera Srbije imenovan je 1991, a februara 1993, nakon vanrednih parlamentarnih izbora, izabran je za premijera Srbije. Na toj dužnosti bio je do 1994. kada je imenovan za potpredsednika vlade SR Jugoslavije.

Slobodan Milošević je Šainoviću poverio zadatak da predsedava Komisijom za saradnju sa verifikacionom misijom OEBS-a na Kosovu i Metohiji i bio je jedan od srpskih predstavnika pregovorima u Rambujeu u februaru 1999.

Nikola Šainović je februara 2009. osuđen na zatvorsku kaznu od 22 godine zatvora, računajući vreme njegovog pritvora u Hagu. Međutim u žalbenom potupku januara 2014. kazna mu je smanjena na 18 godina zatvora. Odsluženje je završio 26. avgusta 2015, a osam dana kasnije postao je član Glavnog odbora SPS-a.

Darko Vujinović