Srbobran za vikend domaćin dve predstave

Bioskop na otvorenom označio je kraj dešavanja što se tiče Kulturnog leta u Turiji i Nadalju, a završnica će se odigrati u Srbobranu koji će biti domaćin dečije predstave i pozorišnog komada za odrasle, dok će se između ova dva događaja “uglaviti“ još jedan film koji će biti prikazan u dvorištu Doma kulture.

Najpre je u subotu, 18. avgusta od 19 časova na programu dečija predstava “Baš bi bilo fino“, tačnije raspevani, raspričani i razigrani dečiji kabare u kome će se pevati i govoriti o drugarstvu, zaljubljivanju, školi i hrabrosti. Muziku je radio Ljuba Ninković, a glavni zadaci povereni su njegovom bratu, proslavljenom glumcu Slobodanu Bodi Ninkoviću i Jovici Tišmi koji je takođe scenarista i režiser ovog komada.

Nakon toga, na istom mestu u dvorištu srbobranskog Doma kulture od 21 čas puštaće se makedonski ratni film iz 2016. “Oslobođenje Skoplja“ sniman u režiji Danila i Radeta Šerbedžije.

Film „Oslobođenje Skoplja“ rađen je po pozorišnoj predstavi Dušana Jovanovića o propadanju jedne porodice u Drugom svetskom ratu, gde je u središte pažnje dečak koji živi sa majkom pod nemačkom okupacijom, dok mu se otac bori u partizanima, a majka, u želji da spase porodicu stupa u blisku vezu sa nemačkim oficirom kod koga je zaposlena.

Osmogodišnjak Goran je glavni junak ove priče i kroz njegove oči publika proživljava surovost rata, siromaštvo, patnju, vidi slike okupiranog Skoplja, grada kojeg su Nemci, uz pomoć svojih bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

U filmu igraju Rade Šerbedžija, Miko Nousianen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska, Nebojša Glogovac, David Todovski, Hristina Dimovska i drugi.

Za sam kraj ovogodišnjeg Kulturnog leta ostavljena je poslastica u vidu pozorišnog komada “Ubi me kurje oko“ gde će u nedelju, 19. avgusta od 21 čas priču malog čoveka u Prvom svetskom ratu izrečenu isledniku 1945, po oslobođenju Beograda u prisustvu daktilografkinje ispričati Srđan Ivanović, Andreja Maričić i Vesna Stanković.

Anđelko, priprost srpski seljak i naš antiheroj, prepričava svoje dogodovštine na urnebesan način – kroz sve herojske pobede od Kolubare i Cera, preko albanske epopeje, do Soluna i konačne pobede. U pitanju je urnebesna komedija zabune sa tri lika koji se, čas sukobljavaju, čas pomažu na sceni.