Srbobranac Željko Pavkov ubijen u Bijelom Polju

Srbobranac Željko Pavkov (47) ubijen je u ponedeljak, 13. avgusta u večernjim satima u Bijelom Polju kada je na njega i Ljubomira Lazića (46) iz Zemuna iz pištolja pucao Elvis Ćatović (32) koji je i sam ranjen.

Događaj se desio u blizini kuće Ćatovićeve kuće, a policija istražuje okolnosti dolaska Pavlova i Lazića u ovo mesto, kao i sve činjenice u vezi sa upotrebom vatrenog oružja koja je potom usledila. U neposrednoj blizini tela Željka Pavkova policija je pronašla pištolj „Vzor“, cal. 7,65 mm sa prigušivačem.

Prvi rezultati istrage pokazali su da su srpski državljani ilegalno ušli u Crnu Goru sa namerom da ubiju Ćatovića koji je tokom saslušanja tvrdio da je u trenutku dok je zaključavao svoj automobil omamljen, pa je nejasno video siluete možda i više od dve osobe.

– Kada sam automobilom stigao ispred svog doma primetio sam da mi se približava više nepoznatih osoba. Osetio sam da sam ranjen, ali pucanj nisam čuo. Hteo sam da pobegnem u kuću, ali nisam uspeo, pa sam utrčao u kukuruzište. Odatle sam iz pištolja zapucao na sve strane – ispričao je u tužilaštvu Ćatović i istakao da je to što je kod sebe nosio oružje bila puka slučajnost.

U razmeni vatre i Lazić je zadobio povredu ramena, zbog čega se nalazi na bolničkom lečenju. Iz Uprave policije saopšteno je da on nije životno ugrožen.

Sa druge strane, Ćatović je pogođen u predelu nadlaktice, ali je nakon ukazane medicinske pomoći uhapšen zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja.

Željko Pavkov je bio nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO), takozvanih „crvenih beretki“. Kao pripadnik te jedinice nagrađivan je i odlikovan spomen znakom. Odlikovan je i priznanjem za zasluge, a u toj jedinici bio je član izviđačkog odreda.

Prema nezvaničnim informacijama, u našoj zemlji je osuđivan zbog pokušaja ubistva, a vlasti poslednju deceniju nemaju informacije o njegovom kretanju.