“Interetno festival“: Rusi i Meksikanci dolaze u Srbobran!

Srbobran će po drugi put dočekati folklorne ansamble u okviru “Interetno festivala“! Uz zvuke nota i korake tradicionalnog plesa, u petak 24. avgusta predstaviće se gosti iz Rusije, tamošnjih autonomnih republika Tatarstana i Jakutije, Meksika i srednjoameričke države Paname.

Učesnici će tom prilikom predstaviti umeće i lepotu lokalnih plesova i folklorne tradicije, kao veoma bitne delove nacionalnih identiteta po kom je svaka nacija prepoznatljiva među drugim narodima.

Koncertu će prethoditi svečani defile tokom kog će učesnici prošetati ulicama Srbobrana, a krenuće se u 20.15 od Osnovne škole “Vuk Karadžić“, zatim sledi šetnja ulicama Svetog Save, Karađorđeve i Zmaj Jovinom, dok je odredište Trg republike gde će tačno u 21 čas početi koncert.

 

Dom kulture je i ove godine preduzeo sve kako bi doveo inostrane folkolorne ansamble i time omogućio da kroz ovaj projekat, Srbobran, makar na jedan dan, bude veliki multikulturalni centar i centar raznolikog folklornog stvaralaštva.

– Susreti i  upoznavanje ovih kultura, jezika i ljudi je bogatstvo svakog čoveka. Srbobranci su poznati po gostoprimstvu, opredeljenju za zajedništvo i negovanju bogatstva različitosti i zato očekujem i pozivam naše sugrađane da u što većem broju budu sa nama te večeri. Takođe, zahvaljujem se i mađarskom kulturnom centru “Nepker“ iz Subotice koji su nam ukazali poverenje da budemo jedni od organizatora festivala, kao i lokalnoj samoupravi koja nam je pružila punu podršku – poručila je v.d. direktora Doma kulture Branislava Sekulić.

Darko Vujinović