Dom zdravlja upozorava na zaražene komarce

Srbobranski Dom zdravlja „Dr Đorđe Bastić“ pozvao je građane opštine da pristupe jednostavnim merama prevencije groznice Zapadnog Nila, virusnog oboljenja koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Zdravstvena ustanova se odlučila na ovaj potez nakon zvanično zabeleženih slučajeva oboljenja u Vojvodini.

Lekari preporučuju upotrebu zaštitnih mreža ili komarnika na vratima i prozorima, tako da komarci ne mogu da prodru u zatvoren prostor. Pošto je većina komaraca aktivna u zoru i sumrak, trebalo bi izbegavati boravak van kuće u ovom periodu, ukoliko je to moguće. Potrebno je koristiti repelente (npr. Autan) tokom boravka na otvorenom, uz istovremeno nošenje odeće sa dugačkim rukavima i nogavicama.

Takođe, najmanje jednom nedeljno prazniti vodu iz saksija za cveće, posude za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenke u cilju smanjenja broja mesta na otvorenom na kojima komarci mogu položiti jaja. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu, a u slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti odmah se javiti izabranom lekaru.

Simptome groznice Zapadnog Nila nastaju 3 do 14 dana od uboda zaraženog komarca u vidu blage groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja…Kod malog broja obolelih dolazi do teške kliničke slike sa upalom mozga.