Napetosti u Skupštini, Janković morao da napusti sednicu

Novu, 24. sednicu aktuelnog saziva Skupštine opštine Srbobran održanu u četvrtak, 23. avgusta obeležio je trenutak kada se odbornik Grupe građana “Branko Gajin“ Zoran Janković na neumesan način obratio predsedavajućoj Mileni Alargić što je protumačeno kao grubo kršenje poslovnika zbog čega je, nakon izjašnjavanja odbornika, Janković morao da napusti sednicu.

Ovu meru predložila je upravo predsednica Skupštine koja je posle usvajanja 11. tačke Dnevnog reda, odnosno Odluke o obavljanju komunalne delatnosti upravljanje grobljima i pogrebne usluge, kada se i desio pomenuti verbalni ispad Zorana Jankovića, izašla iz Velike sale, prepustivši zasedanje zameniku Nestoru Golupskom, ali se ipak vratila nakon desetak minuta. Inače, prisutni odbornici GG “Branko Gajin“ su zajedno sa Jankovićem iz revolta odlučili da ne prisustvuju preostalom delu sednice.

A ona je počela usvajanjem zapisnika sa prethodnog skupa u lokalnom parlamentu, nakon čega je usledio izbor košarkaškog trenera Jovice Andrića za člana Opštinskog veća zaduženog sport i omladinu. Prihvaćene su i izmenjene i dopunjene Odluke o davanju stanova i stambenih zgrada u javnoj svojini opštine Srbobran na korišćenje Centru za socijalni rad opštine Srbobran, davanju stanova u zakup i na korišćenje radi rešavanja stambenih potreba izabranih postavljenih i zaposlenih lica u opštini Srbobran, o realizaciji opštinskog budžeta u delu planiranih rashoda za usluge socijalne zaštite za godinu u toku, zatim Odluke o donošenju Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma u opštini Srbobran 2018 – 2021, o javnim parkiralištima, obavljanju delatnosti zoohigijene, pijacama, dimničarskim uslugama na teritoriji opštine, obavljanju komunalne delatnosti upravljanje grobljima i pogrebne usluge, pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu izgradnjom-dogradnjom garaže Doma zdravlja „Dr Đorđe Bastić“ i o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu neposrednom pogodbom.

Takođe, većini prisutnih odbornika bili su prihvatljivi Izveštaji o izvršenju budžeta opštine Srbobran za prvu polovinu ove godine, prošlogodišnjem radu i poslovanju Doma zdravlja, izvršenju Finansijskog i Plana rada ove zdravstvene ustanove za 2017, Izveštaj sa istom temom za aktuelnu godinu, raport o radu i finansijski izveštaj “Graditelja“ koji se odnosi na 2017, kao i Odluka o raspodeli dobiti u ovom Javno-komunalnom preduzeću za isti period.

Saglasnost su dobila i Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o  prečišćenom tekstu Statuta Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje “Radost“ i izmeni Rešenja o imenovanju članova Saveta za upravljanje migracijama i trajna rešenja Opštine Srbobran.

Pred sam kraj 24. sednice, čelnim ljudima Doma zdravlja, Doma kulture i Centra za sport i turizam Radivoju Ostojiću, Branislavi Sekulić i Slobodanu Subiću produženi su mandati kao vršiocima dužnosti direktora pomenutih ustanova.

Završetak zasedanja obeležen je, kao i uvek, odborničkim pitanjima.

Darko Vujinović