“Ciganske vatre“ “goreće“ po 22. put

Samo osam dana nakon “Interetno festivala“, Trg republike u Srbobranu biće domaćin i već odavno čuvenih  i prepoznatljivih “Ciganskih vatri“. Manifestacija koja će doživeti svoje 22. izdanje zakazana je za subotu, 1. septembar od 19 časova, a organizator je lokalno Udruženje građana “Rom“ uz pokroviteljstvo opštine, Doma kulture i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

Najavljeni program se neće razlikovati u odnosu na ranije godine, pa će tako “Ciganske vatre“, pored domaćeg, okupiti i romska kulturno-umetnička društva iz Šajkaša, Apatina i Tornjoša, kao i orkestar iz Silbaša pod nazivom “Tamburaši sa Dunava“. Neće izostati ni dve atraktivne takmičarske kategorije – u nadigravanju ciganske čarlame i biranje najlepše Romkinje manifestacije, što uvek predstavlja pravu poslasticu za sve prisutne.

Takođe, kraj bine na Trgu biće izloženi i radovi članova srbobranskog Udruženja likovnih umetnika “Art“ gde će na platnu biti prikazan deo života Roma.

Predsednik UG “Rom“ Slavko Dimić veruje u još jednu uspešnu manifestaciju koja će, kako kaže, potvrditi toplinu ciganske duše i iskonski sklad muzike, pesme i plesa koji predstavljaju važan etnički pečat njihove tradicije i duhovne kulture.

– Specifična kreativnost u spajanju temperamentnog zvuka i pokreta, upotpunjena sa romskim šarenilom obradovaće mnoštvo ljudi. Promovisanje kulturnih vrednosti kroz “Ciganske vatre“ predstavlja način da se stvore pozitivni uslovi za razvoj, očuvanje i unapređenje te manifestacije koja je prozišla iz naše tradicije i običaja, a Romi na ovaj način čuvaju svoj identitet i osećaj pripadnosti. Ovo je ujedno i prilika da se i druge nacionalne zajednice upoznaju sa kulturom romskog naroda – ukazuje sagovornik našeg radija i dodaje da se nada punom Trgu republike, kao i da je datum održavanja nešto kasniji u odnosu na prethodne godine zbog toga što nisu mogli da pronađu binu.

Prema njegovim rečima, “Ciganske vatre“ će biti prilka i za organizovanje konferencije za medije na koju su pozvani šef lokalne samouprave Radivoj Paroški, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, Živana Živanović iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i nacionalne manjine, kao i prvi čovek Udruženja romskih studenata Nenad Vladisavljev.

Inače, izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina zakazani su za 4. novembar, a Dimić podvlači da se odlaskom na glasačke kutije štite romski interesi, posebno po pitanju obrazovanja, kulture i informisanja na maternjem jeziku.

Upit u poseban birački spisak nacionalne manjine:

https://upit.posebanbirackispisak.gov.rs/

Isto tako, Skupština opštine Srbobran je prošle nedelje usvojila Odluku o donošenju lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma u periodu 2018-2021. Naš sagovornik ističe da je dokument dobro urađen i da je veoma značajan za romsku decu.

– On na sistemski način rešava problem obrazovanja. Deci koji potiču iz najugroženijih delova romske populacije opština će izaći u susret i pomoći u nabavci potrebnih knjiga i školskog pribora, dok će onima đacima koji putuju van Srbobrana biti plaćeni putni troškovi – zadovoljan je Dimić.

Darko Vujinović