Ugašene 22. “Ciganske vatre“, Romana najlepša

Još jedne “Ciganske vatre“ su ugašene. Po 22. put ova prepoznatljiva manifestacija pokazala je svoje čari, šarenilo i kulturu romskog naroda, a okupljenima na srbobranskom Trgu republike u subotu, 1. septembra su kao i uvek posebno interesantne bile takmičarske kategorije – u nadigravanju ciganske čarlame i biranje najlepše Romkinje.

Žiri je odlučio da tu titulu odnese Romana Kolompar iz Tornjoša, za drugu pratilju izabrana je Elvira Margiean iz Apatina, dok je za prvu pratilju proglašena Srbobranka Nataša Martinović. Po izboru istog stručnog sastava, najuspešniji u nadigravanju bio je mlađani par Milan i Anđela Nikolić, odmah do njih našli su se Sava i Anica Mikić, a na trećem mestu završili su Slavko Jovanović i Nataša Martinović.

Program “Ciganskih vatri“ koje je uz pokroviteljstvo opštine, Doma kulture i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine organizovalo lokalno Udruženje građana “Rom“ nije se razlikovao u odnosu na ranije godine, pa je tako popularna manifestacija pored domaćeg, okupila i romska kulturno-umetnička društva iz Šajkaša, Apatina i Tornjoša, kao i orkestar iz Silbaša pod nazivom “Tamburaši sa Dunava“.

Takođe, kraj bine na Trgu bili su izložen i radovi članova srbobranskog Udruženja likovnih umetnika “Art“ gde je na platnu prikazan deo života Roma.

A na samom mestu događaja bilo je veselo na svakom koraku od samog početka, pa se tako igralo i zagrevalo i van bine, odmaralo na klupama uz kokice i ćaskanje sa prijateljima, dok je mnogo njih bilo raspoloženo za fotografisanje.

Iako je kiša pretila da će pasti svakog momenta, što se kasnije i obistinilo, to se samo u određenoj meri odrazilo na program, jer se ionako lagano bližio kraju.

Voditeljka i jedna od glavnih organizatora “Ciganskih vatri“ Janica Dimić blistala je u izvođenju poezije na sceni, a nakon završetka manifestacije u izjavi za “Radio Srbobran“ poručila je da kiša nije učinila ništa loše, već je samo donela osveženje.

– Jedino su stariji ljudi koji više nisu mogli da stoje i budu na kiši morali da odu, dok su neki odlučili da se sakriju po lokalima odakle su pratili završnicu. U svakom slučaju prezadovoljna sam što se publika okupila u velikom broju, ali i sa gostima koji su se predstavili sa prelepim različitim igrama. Nadam se da su svi uživali kao što sam i ja dok sam vodila program – istakla je Janica.

Dodaje i da veruje kako će “Vatre“ dogodine biti upaljene na još bolji način i da će imati još veću podršku ne samo kada se radi o ovoj manifestaciji.

– Naše udruženje se bavi i drugim stvarima poput školovanja, obrazovanja, intergracije i inkluzije Roma. Inače smo prvi krenuli sa takmičenjem u nadigravanju čarlame i motivisali smo i ostala udruženja iz Vojvodine da krenu tim putem i veoma nam je drago zbog toga – zaključuje Janica Dimić.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović