Sledećeg petka slava Rimokatoličke crkve u Srbobranu

Slava Rimokatoličke crkve Uzvišenja Svetog Krsta u Srbobranu po drugi put biće obeležena kulturno-umetničkim programom u dvorištu Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj“ u petak, 14. septembra od 19 časova u organizaciji Doma kulture i opštine Srbobran.

Priređen je prigodan muzički program, pa će tom prilikom pred posetiocima nastupiti folklorna grupa “Pićpang“, zatim lokalni Hor kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine, “Srbobranski bećari“ i grupa “Čilagfenj“.

Inače, Prva katolička crkva na mestu sadašnje sagrađena je 1783. godine i bila je od naboja sa trščanim krovom, bez tornja i krsta. Porastom stanovništva jačala i je parohija pa je tako 1818. godine postala plebanija sa samostalnim sveštenikom. Postojeća crkva od naboja postala je premalena i zbog toga je u periodu 1814-1815. godine sagrađena nova, koja je imala toranj i krst. Dobila je ima Uzvišenja Svetog krsta.

Ona je zajedno sa parohijom spaljena ratne 1848. godine, a mađarsko stanovništvo je proterano. Tek negde od 1852-1853. pristupljeno je obnovi spaljene crkve i parohije, a verski objekat je ponovo renoviran i okrečen tek 1868. godine. Između 1886-1887. godine dograđena je crkva sa jednim manjim brodom, dok je današnji izgled dobila 1901-1902. godine kada je sagrađen novi toranj i zamenjen krov.