Goran Blagojević, pesnik koji ulazi u ljudska srca

Srbobranac iz Zavidovića Goran Blagojević predstavio je svoju treću zbirku pesama pod nazivom “Ljubav je navada“ u izdanju Banatskog kulturnog centra pred punom Galerijom Doma kulture u petak, 7. septembra, a o knjizi su, pored njega, na promociji govorili recezenti – književnik Radovan Vlahović i njegov sin Rajko Blagojević.

Posle zbirke “Zbog tebe“ izdate pre deset godina i “Ateljea želja“ iz 2014. Goran Blagojević je čitaocima podario svoje treće delo čije su odabrane pesme prisutni mogli da čuju u izvođenju Grupe za scensko kazivanje “Med i žaoka“, sve uz pratnju gitare za kojom je bio Dejan Subakov.

Reč je prvi uzeo Rajko Blagojević koji je svog oca okarakterisao kao romantičnog čudaka koji se zatvara u duševna geta i tu obitava. Naglasio je i da je novom zbirkom samo nastavio započeti niz i na neki način potvrdio svoje tematske preokupacije.

– Teme kojima se bavi u svojoj poeziji svrstao sam u tri grupe. U prvoj su velike, megalomanske teme koje retko ko u umetnosti dočara na pravi način. To je ljubav prema kojoj se ophodi na krajnje intimni način, iz pozicije običnog čoveka. O tome razmišlja, postavlja pitanje i traži odgovor. Druga struktura je zavičajna, pa tu pripadaju pesme o Bosni, Vojvodini i Srbobranu, gde meša ijekavicu i jekavicu, dok treći deo čine pesme o socijalnim idejama sa Jugoslavijom kao osnovnim motivom, a ona zapravo predstavlja žal za mladošću – objasnio je Rajko Blagojević.

Direktor Banatskog kulturnog centra i književnik Radovan Vlahović primetio je da je autor stvaralaštvo shvatio kao žudnju za beskonačnom ljubalju što je, kako je protumačio, zapravo Bog, odnosno sila koja je iznad svih nas.

– Postoji i drugi deo, komunakacija sa ženom. Nekad je stvarna, ponekad nije, nekad je samo sećanje na sećanje. Emocija ga tera da izađe i pokaže taj vulkan od jezika i reči, kako ume i zna. Goranova forma je jednostavna – melodija njegovih unutrašnjih glasova, jezika, emocije, potrage, ljubavi i daleke metafizičke gospe. Možemo osetiti lepotu poezije i iskrenost gde nam je ponudio srce na dlanu. Posebno mi se svidela njegova želja da ono što je deo njegove mladosti ne zaboravi, ali da ono što je stvarnost bude vezano za njegov novi zavičaj. Goran se duboko koreni u oba prostora, samo što Bosna prelazi u prostor sećanja, dok ga srbobranski prostor vezuje – naveo je Vlahović i dodao da je Blagojević pesnik koji ulazi u ljudska srca što je njegova najveća nagrada.

Takođe, prvi čovek Banatskog kulturnog centra otkrio je da će knjiga Ljubav je navada biti promovisana na Beogradskom sajmu knjiga i Salonu knjige u Novom Sadu čime će, kako kaže, krenuti da živi puni život koji zaslužuje.

Centralna figura večeri zahvalila se svima koji su došli, ali i Domu kulture koji je zajedno sa opštinom Srbobran finansijski podržao izdavanje knjige.

Svi smo mi pomalo pesnici. Citirao bih Matiju Bećkovića koji je rekao da su reči note, jezik melodija, bog je samo pesnik, a drugi su kopija. Pa zato kad me nazovu pesnikom, na to posmatram kao titulu koju treba da branim – što je učinio sa nekoliko kazivanja svojih dela koja su našla mesto u njegovoj trećoj zbirci.

Darko Vujinović