Novosađanke napravile najbolji ajvar u Srbobranu

Najbolji ajvar u Srbobranu na ovogodišnjem izdanju popularne gastronomske manifestacije “Izađi mi na teglu“ u petak, 14. septembra, po oceni tročlanog žirija, napravile su dame iz novosadske ekipe “Šest zlatnih koki“ koje će tako predstavljati našu opštinu na velikom finalu u Beogradu 13. oktobra. Takmičenje su na drugom mestu završile učesnice okupljene u timu pod imenom “Klub Nota i vez“, dok je trećeplasirani bio dvojac iz zmajevačke “Baćkove kuhinje“.

Trg republike bio je domaćin takmičarima iz ukupno 14 timova željnih da odmere snage i dokažu da baš oni prave najukusniji ajvar, a organizatori su se potrudili da im, kao i uvek, obezbede sve što je potrebno, od paprike, ulja, šećera, soli i sirćeta pa sve do drva za loženje, šporeta smederevca i natkrivenog štanda.

Dobro raspoloženje vladalo je od kasnih prepodnevnih časova kada je i zvanično otvorena manifestacija, a kod samih učesnika bio je primetan takmičarski duh i očigledna želja, da uz neizostavno druženje i zabavu, pokušaju da budu krunisani kao najbolji ajvar majstori u Srbobranu.

S obzirom da je nadmetanje trajalo oko šest sati, a kako ne bi bilo praznih minuta, osmišljavane su i prateće igre za decu i odrasle poput bacanja frizbija, prevrtanja palačinki i ostalih zanimljivih aktivnosti.

Ljiljana Vukotić je u ime organizatora za “Radio Srbobran“ poručila da karavan “Izađi mi na teglu“ traje već petu sezonu, kao i da su krenuli još pre mesec dana iz beogradske opštine Čukarica.

– Sada se nalazimo na polovini puta. Jeste naporno, ali i izazovno. Ne odustajemo, od 2014. obišli smo preko 100 gradova širom Srbije, a samo ove godine na spisku je 30 njih. Obići ćemo svaki kutak naše zemlje, a sa Srbobranom sarađujemo od samog početka naše manifestacije – naglašava ona.

Dodaje i da se ukus ajvara u Srbiji ne razlikuje od jednog do drugog kraja, već po recepturama.

– Stanovništvo je toliko izmešano, pogotovo ovde u Vojvodini, da su prisutni razni recepti, pa i načini pripreme. Neki melju sirovu papriku ili je bare, dodaju sastojke u različitim trenucima i to onda mnogo menja ukus. Ali ono što sam tokom ovih godina uspela da shvatim je da je ljubav i strpljenje ono što je najbitnije za pripremanje ajvara – podvlači Ljiljana Vukotić.

A činjenica da su pobednice takmičenja u Srbobranu iz Novog Sada izazvalo je pomalo gorak ukus u ustima meštana. Propust, ili je pak dozvoljeno prijaviti se za nadmetanje na ovoj popularnoj manifestaciji bez obzira što ne živite u mestu gde se ona održava, kako god, dolazi se do situacije da će Srbobran u finalu u Beogradu, koje okuplja najbolje iz svih 30 gradova i opština učesnika, predstavljati Novosađanke.

Svoju radost na bini Šest zlatnih koki nisu krile, a prva među jednakima Klementina Mihajlov iskreno priznaje da su se nadale prvom mestu.

– Jako sam srećna. Prvi put se takmičimo, ali već dugo pravim ajvar. To je recept moje mame sa Stare planine i imam velikog iskustva. Bila sam sa svojim prijateljicama iz detinjstva i doba studiranja, jako smo dugo zajedno i dosta dobro funkcionišemo – skreće svetla reflektora i na Jelenu i Slađanu Vujović, Radmilu Stojanović, Katarinu Lečić i Dejanu Ivković.

Prošlogodišnji slavljenici, ekipa Moto kluba “Vudstok“ nije uspela da “odbrani titulu“, a kapiten Predrag Mavrenski je posle predaje uzorka ajvara istakao da je najbitnije učestvovati i na taj način manifestaciji pružiti podršku.

– Mi smo dali sve od sebe da ponovo budemo ispred svih, ali žiri odlučuje. Naš recept je stari, tradicionalan, bez specijalnih sastojaka i uvek smo dobro prolazili sa njim. Samo paprika, so, šećer i ulje – otkriva nam srbobranski bajker sa Vašarišta.

Svoje predstavnike imao je i Centar za sport i turizam čiji su članovi ekipe bili prezadovoljni kako je sve proteklo.

– Na vreme smo počeli da pečemo papriku, bili smo uigran tim i sve smo završili kada je i trebalo. Priželjkivali smo prvo mesto, međutim najbitnije je druženje. Svi smo iz iste firme i bilo nam je super – poručila je Ana Miskin uz napomenu da je probala ajvar od tima “Vudstoka“ koji je, kaže, bio veoma lep i blag.

Udruženje “Ruka spasa“ aktivno je na mnogim poljima, pa tako nisu propustili priliku i da bude deo zanimljive gastronomske manifestacije “Izađi mi na teglu“.

– Oduševljeni smo organizacijom i druženjem. Probali smo sve ajvare, kao i što su drugi učesnici probali naš i rekli da je dobar. Takođe, drago nam je što je bilo takmičara i van Srbobrana sa kojima smo se i upoznali – navela je kapiten ekipe Savka Lazić.

Aktivni deo ženske družine iz “Srbobranskih“ frajli bila je Cvetanka Milin koja je iskoristila svaku šansu da se nadmeće i u pratećim igrama.

– Dan je protekao jako lepo, bile smo vredne, kuvale i smatram da smo zaslužile da nas proglase za najbolje, a naš recept je tajna – kazala nam je Cvetanka neposredno po predavanju uzorka ajvara.

Inače, ovaj jedinstveni karavan je u prethodne četiri sezona obišao preko 100 gradova, imao oko 9.000 učesnika i 17.000 proizvedenih tegli ajvara. Samo protekle sezone karavan “Izađi mi na Teglu” posetilo je preko 150.000 ljudi.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović