Srbobrancu Đorđu Ćoriću prestižna nagrada na festivalu portreta u Tuzli

Srbobranac Đorđe Ćorić (25), student master akademskih studija na smeru grafike u Novom Sadu, dobitnik je otkupne nagrade “Diploma za grafiku“ na ovogodišnjem, 17. izdanju INTERBIFEP-a (Internacionalni bijenalni festival portreta) u Tuzli za rad pod nazivom “Otisak života 3 (57)“.

Ovu odluku doneo je renomirani tročlani internacionalni žiri iz visoko priznatog umetničkog miljea koji čine Ismar Mujezinović, Saša Bukvić i Miran Šabić, a upravo je poslednji, hrvatski umetnik istakao da su odlike koje krase Ćorićev rad savremen pristup tradicionalnom motivu, interesantan odabir tehnika, crtačko umeće i na kraju majstorstvo u odabiru kolorita i otiskivanja grafičke matrice.

– Pretpostavka za dobar grafički list je kombinacija autorove crtačke veštine, zanimljive teme i na kraju majstorstvo otiskivanja grafičke matrice. Rad Đorđa Ćorića “Otisak života 3 (57)“ zadovoljio je upravo ove tri pretpostavke. U maniru američkih majstora savremene grafike poput Čaka Klosea, Ćorić je zanimljivim izborom grafičkih tehnika i smelim tonovima grafičke boje na savremen način pristupio svevremenskoj temi portreta – obrazložio je Šabić.

Mladi i daroviti Srbobranac je za naš radio naglasio da mu je izuzetna čast što je nagrađen na festivalu kakav je INTERBIFEP.

– To je festival sa dugom kulturnom tradicijom izlaganja portretnog stvaralaštva koji sažima izuzetno velik opus različitih pristupa i percipiranja portreta kao svevremenskog motiva i ujedno teme za razmatranje. Biti nosilac nagrade je nešto posebno i istinski veliko za mladog umetnika poput mene. Ovo je samo potvrda da sam na pravom putu i da je moj, sada već dugogodišnji, kako tehnički, tako i konceptualni rad, prepoznat kao tvorevina koja nosi uloženog sebe i ujedno kvalitet koja kao takva iziskuje – zadovoljno poručuje Ćorić.

Inače, ljubiteljima likovne umetnosti na INTERBIFEP-u, koji je ove godine okupio 160 autora iz čak 43 zemlje, predstavljeno je ukupno 293 portreta izrađenih u tehnikama crteža, grafike, fotografije i video art-umetnosti, a povodom zatvaranja koje je zakazano za 2. novembar održaće se i konferencija za medije na koju je, kao nagrađeni autor, pozvan i Đorđe Ćorić.

Đorđe je 2012. godine završio srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput“ na smeru likovnog tehničara, dok je Osnovne akademske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu okončao pre dve godine na odseku Grafika u klasi profesora Slobodana Kneževića, sa prosečnom ocenom 9,91. Trenutno je student druge godine master akademskih studija na novosadskoj Akademiji umetnosti – odsek Grafika, pod mentorstvom profesora Radovana Jandrića.

Izlagao je u zemlji i inostranstvu (Makedonija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Bugarska), a dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja iz oblasti vizuelnog stvaralaštva i likovne pedagogije. Učesnik mnogih likovno-edukativnih projekata i prezentacija, dobitnik nekoliko prestižnih stipendija od kojih se izdvajaju “Dositeja“ koja se dodeljuje iz Fonda za mlade talente Republike Srbije za 2015. i 2016. godinu i stipendija Erasmus + programa za studentsku mobilnost 2018. godine (Academy of Music and Visual Arts, Pečuj, Mađarska). Takođe, Đorđe je član Kluba prijatelja Galerije Matice srpske za saradnju, pomoć i podršku u ostvarivanju programa.

Darko Vujinović