Sledeće nedelje stižu “Dani kulturne tradicije“

“Dani kulturne tradicije“ u Srbobranu, 17. po redu, trajaće ukupno četiri dana, od četvrtka, 27. do nedelje, 30. septembra, a organizatori, odnosno pokrovitelji manifestacije su lokalni Dom kulture i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

“Dane“ će u dvorištu Doma kulture  u četvrtak od 17 časova otvoriti svojevrsni prikaz katoličkog običaja – “Prva pričest“ koji su pripremili članovi ovdašnjeg Kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine.

Sutradan na istom mestu sa početkom u 19 časova pred publikom će se odigravati prikaz pravoslavnog običaja – “Krsne slave, krsno ime“ sa prikazom i degustacijom starinskih jela, a ovu ulogu će na sebe preuzeti Kulturno-umetničko društvo “Bard“ i Klub “Nota i vez“, dok će se kao specijalan gost pojaviti profesor dr Dragan Stanić, pesnik i predsednik Matice srpske.

Iz Doma kulture poručuju da će se oba programa u slučaju kiše preseliti u salu Pozorištanca.

Subotu, 29. septembar obeležiće tri događaja. Najpre će između 16 i 18 sati u Galeriji Doma kulture biti održana kreativna radionica za decu pod nazivom “Svećnjak za moju slavu“ koju će voditi prof. Jelena Popović, potom u 19 časova sledi otvaranje izložbe “Slavskih kolača“ i dečijih radova sa pomenute radionice, a 15 minuta kasnije zainteresovani će moći da poslušaju predavanje etnologa iz Muzeja Vojvodine Tatjane Bugarski na temu “Značaj Krsne slave“.

Kraj ovogodišnjih Dana kulturne tradicije biće muzički jer će poslednjeg dana ovog meseca, u nedelju, 30. septembra u Pozorištancu nastupiti etno grupa “Iskon“.

Darko Vujinović