Čari odbojke na Trgu republike, odigrano oko 80 utakmica

Turnir u uličnoj odbojci na Trgu republike u Srbobranu koji je po četvrti put organizovao Ženski odbojkaški klub Elan volej u saradnji sa lokalnom samoupravom, opštinskim Centrom za sport i turizam i Sportskim savezom opštine Srbobran okupio je u subotu, 29. septembra, uz domaćine, devet klubova koji su se u takmičenju namenjenom za šest generacija (2004-2009) predstavili sa ukupno 42 ekipe, a na devet terena odigrano je oko 80 utakmica.

Ova sportska manifestacija održala se u sklopu akcije Odbojkaškog saveza Vojvodine pod nazivom “Turniri kroz Vojvodinu“ gde se od maja do septembra širom Pokrajine kroz decu i omladinu igra i promoviše ovaj sport, a pored odbojkašica Elan voleja na srbobranskom Trgu republike nastupale su i igračice Panonije iz Bačke Palanke, Vrbasa, Beočina, Mladosti iz Pećinaca, novobečejskog Jedinstva, Libera iz Bačkog Gradišta, Goks ina iz Odžaka i odbojkaši turijske Mladosti, kao jedini predstavnici u muškoj kategoriji.

Srbobranskom klubu pripao je jedan zlatni pehar (2008. godište), po dva srebrna (2007, 2009) i bronzana trofeja (2004, 2009), ali i zvanje za najbolju igračicu u konkurenciji desetogodišnjakinja koje je osvojila Jovana Baćinac.

Prvi čovek Elan voleja Boško Popović je za naš radio naglasio da mu je izuzetno drago zbog velikog odziva i lepe atmosfere koja je vladala na Trgu tokom četiri sata jedinstvene odbojkaške predstave.

– Kada smo osmišljavali ovaj turnir prevashodni cilj nam je bio da se deca druže i takmiče, dok je rezultat u drugom planu. Bitno nam je da se svi u Srbobranu osećaju lepo – poručio je Popović.

Nova odbojkaška sezona je pred vratima, a naš sagovornik otkriva da će klub na čijem je čelu u takmičenja uključiti više selekcija različitih uzrasta.

– Prvi tim će igrati Drugu ligu Sever, a imamo i takozvanu razvojnu ekipu, odnosno pionirke koje će odmeravati snage u seniorskoj konkurenciji sa igračicama starijim od sebe. Prijavili smo i pionirske selekcije i sva deca će praktično biti zastupljenja u određenim ligama. Planiramo da priključimo i devojčice iz Turije, najverovatnije u pionirskom uzrastu kako bi i one ove sezone startovale sa takmičenjem i najverovatnije će nastupati pod imenom Elan volej Turija – ukazuje predsednik jedinog ženskog odbojkaškog kluba u opštini osnovanog 2011. godine.

Podseća Popović i da je sa turijskom Mladosti pre tri meseca parafiran je sporazum o saradnji.

– Na naše veliko zadovoljstvo polako objedinjujemo ovu vrstu sporta u našoj opštini. Turija će, kao i Nadalj, biti baza za stvaranje nekih novih odbojkašica. Takođe, mogu sa ponosom da kažem da ne odustajemo od sistema gde sve naše ekipe čine domaće igračice. Klub je tu zbog naše dece, to sam oduvek govorio i ona nisu manje sposobna od onih iz drugih sredina. Zacrtali smo sebi da u doglednom periodu stvorimo respektabilan tim, što se i dogodilo – objašnjava Boško Popović i dodaje da su Elan volej i Mladost Turija pre mesec dana počeli sa prijemom novih članova, kaoi da upis traje tokom čitave godine.

Konačni poredak turnira u Srbobranu:

  1. godište:

1. Vrbas

2. Vrbas.

3. Elan volej (Srbobran)

Najbolja igračica: Milana Miljanić (Vrbas)

  1. godište:

1. Mladost (Pećinci)

2. Jedinstvo (Novi Bečej)

3. Panonija (Bačka Palanka)

Najbolja igračica: Nevena Ivanić (Mladost Pećinci)

  1. godište:

1. Vrbas

2. Jedinstvo (Novi Bečej)

3. Libero (Bačko Gradište)

Najbolja igračica: Maja Vignjević (Vrbas)

  1. godište:

1. Beočin

2. Elan Volej (Srbobran)

3. Jedinstvo (Novi Bečej)

Najbolja igračica: Aleksandra Rasimić (Beočin)

  1. godište:

1. Elan volej (Srbobran)

2. Vrbas

3. Beočin

Najbolja igračica: Jovana Baćinac (Elan volej Srbobran)

  1. godište:

1. Libero (Bačko Gradište)

2. Elan volej 1 (Srbobran)

3. Elan volej 2 (Srbobran)

Najbolja igračica: Nikolina Korda (Libero Bačko Gradište)

Inače, svoje predstavnike na turniru je kao i ranije imalo Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug“ koje u sklopu svojih redovnih aktivnosti prati mnoge događaje u opštini.

– Propagiramo zdrave stilove života, pogotovo fizičku aktivnost. Ovde smo svake godine i podmlađujemo se uz decu, a pošto smo i osposobljeni medicinski tehničari i lekari predstavljamo i lekarsko obezbeđenje na ovom takmičenju. Takođe, “Plavi krug“ će ceo oktobar posvetiti starijim osobama, pogotovo teško pokretnima i nepokretnima, pa ćemo tako na osnovu spiska Centra za socijalni rad sa njihovom službenicom ići od kuće do kuće i posećivati te građane. Sledi i kontakt sa osnovnim školama u opštini pošto ćemo organizovati preventivne preglede za osmake, zaposlene i penzionere koji su radili u tim obrazovnim ustanovama, a pripremaćemo se i za Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti u novembru – poručuje predsednik “Plavog kruga“ dr Ilija Gazepov.

Darko Vujinović