Paroški povodom Dečije nedelje obišao vrtić “Bambi“

Početak Dečije nedelje koja predstavlja akciju promocije prava deteta u našoj zemlji bila je povod da prvi čovek opštine Radivoj Paroški zajedno sa članom Opštinskog veća Radivojem Debeljačkim u ponedeljak, 1. oktobra obiđe srbobranski vrtić “Bambi“, jedan od ukupno 11 vrtića koliko se nalazi na teritoriji čitave opštine.Goste je zajedno sa vaspitačima dočekala direktorka Predškolske ustanove “Radost“ Aleksandra Vrsajković nakon čega su obišli sve tri grupe dece koja su iskoristila priliku da postave zanimljiva pitanja predsedniku na koja je odgovorao sa osmehom, otpevala su i nekoliko pesama, a na kraju posete obradovali su se poklonima u vidu slatkiša i sokova.

Šef lokalne samouprave je u razgovoru za medije podvukao da je svih 11 vrtića dobro pripremljeno pred početak školske godine i da deca imaju dobre uslove za boravak u njima.

– Ove godine planiramo otvaranje još jedne grupe celodnevnog boravka. Mislili smo da ćemo to uspeti pre septembra, ali još uvek nismo dobili dozvolu za povećanje broja zaposlenih tako da smo to privremeno odložili. Važno je da smo obezbedili sredstva za opremanje i te grupe celodnevnog boravka koja je popunjena – ističe Paroški.

On je podsetio da se ranije povodom Dečije nedelje praktikovalo da deca iz vrtića dolaze u kabinet predsednika opštine kako bi videla gde on radi, što više nije slučaj od kada je došao na čelo.

– Ja sam to promenio jer mislim da to njih ne interesuje. Bolje je da mi dođemo u vrtiće, vidimo gde borave i porazgovaramo. Podsetio bih samo da lokalna samouprava obezbeđuje značajna sredstva za decu i omladinu, od besplatnog prevoza za đake u opštini, besplatnih ili subvencionisanih užina, do boravka u vrtićima koji se ne plaća i stipendija za studente. Ove godine imamo mnogo veći broj stipendista jer smo spustili kriterijume na prosečnu ocenu sedam. Takođe, značajna su sredstva i za opremanje osnovnih i srednjih škola. Samo osnovno obrazovanje obuhvata oko 70 miliona dinara, pa između 30 i 40 za predškolsko vaspitanje i to nisu nimalo zanemarljivi iznosi za opštinu kao što je Srbobran – podvukao je Radivoj Paroški.

Darko Vujinović