U subotu dečija predstava “Herkules“

Dečija predstava “Herkules“ u izvođenju glumaca Agencije za izvođačku umetnost “Ars Longa“ iz Beograda odigraće se u Pozorištancu u subotu, 6. oktobra od 18 časova, a kako najavljuju organizatori, ulaz je slobodan.

Cilj ovog komada je da upozna decu sa antičkim mitom koji poput mnogih drugih grčkih legendi nosi etičke poruke koje bi trebalo da snaže karakterne osobine najmlađih. Glavni akteri poručuju da se ne bave samo vrlinama herojstva i fizičke snage, koja je u savremenom dobu postala kult, već su tu, pored njih, i druge vrline, poput upornosti, obrazovanosti, solidarnosti sa slabijim, empatičnosti…Akcenat u predstavi je stavljen na herkulesovo detinjstvo i dane kada je razne plemenite veštine  učio od svojih vaspitača, poput muziciranja na liri, snalaženja pomoću nebeskih tela, korišćenja matematike i poznavanja geometrijskih tela.

Radnja prati Herkulesa koji da bi stekao slobodu i vinuo se u Olimpijske visine mora da reši 12 teških zadataka koje će mu postaviti ljubomorni kralj Euristej. Moraće da savlada Nemejskog lava, savlada hidru iz Lerna koja prlja prirodnu okolinu, obere zlatne jabuke…Da bi sve to napravio, pored njegove snage, Herkulesu biće potrebno znanje i mudrost, koje je sticao kao dečak uz svog učitelja.

Pored gore navedenih funkcija ove dečje predstave ističu se i ekološki motivi čime se utiče na podizanje svesti kod dece. Kako mit o Herkulesu podrazumeva fizičke aktivnosti, poput borbe sa lavom, koji su prisutni na par mesta, glumci su model agresivnog ponašanja formalizovali u koreografiju kako deci ne bi dali loš primer, već primer fizičke aktivnosti u funkciji razvoja njihove spretnosti i motoričkih sposobnosti.

Likovi predstave su Herkules, bog Zevs, boginja Hera, Nemejski lav, hidra iz Lerna, a u tumačenju profesionalnih glumaca.