“Infinitum“ predstavljen i pred srbobranskom publikom

Peti broj fanzin lista “Infinitum“ koji se bavi muzičkom i filmskom umetnošću, kulturom i društvenim pitanjima promovisan je u Narodnoj biblioteci u Srbobranu u subotu, 29. septembra.

O “Infinitumu“ koji je po prvi put objavljen pre sedam meseci, a izlazi šest puta godišnje u štampanom obliku sa tiražom od 100 primeraka govorili su predsednik Društva književnika Beograda Zoran Ilić i Srbobranac Milan Đorđević čiji se intervju sa lokalnom rok grupom “Acidfather“ pojavio u listu što je bio i osnovni povod promocije u Srbobranu.

Ilić je u razgovoru za naš radio podvukao da je fanzin namenjen za užu publiku, kao i da novi broj donosi tekstove sa ovogodišnjeg “Nišvil“ festivala i prikaze knjiga iz oblasti muzike.

– U “Infinitumu“ su se našli i tekstovi sa sajta “Prozaonline“ koji uređujem i gde se bavimo književnošću, muzikom i filmom sa prostora bivše Jugoslavije. Oni mi stižu od urednika i pi-arova festivala, a saradnik mi je i rok novinar iz Šabca Živko Ivković koji piše prikaze knjiga iz oblasti muzike – objašnjava Zoran Ilić i dodaje da fanzin finansiraju čitaoci zbog čega je tiraž ograničen na 100 primeraka po broju.

A da su fanzini svoj procvat doživeli u vreme hipi i pank pokreta kada su po svom značenju predstavljali glasilo obožavatelja određenog muzičkog žanra i alternativno informisanje koje se zapravo oslanja na filozofiju uradi sam i samizdat podsetio je Milan Đorđević, autor knjige “Rokenrol u opštini Srbobran“ (1962-1976) izdate pre dve godine.

– Nedavno sam saznao da je objavljen prvi broj “Infinituma“ koji zaista predstavlja raritet u vremenu digitalnih medija. Uspostavio sam kontakt sa Zoranom Ilićem i došao na ideju da uradim intervju sa grupom “Acidfather“ što nažalost nije niko do sada, iako postoje već tri godine i imaju koncerte. On će mi predstavljati osnovu za priču o njima u nastavku moje knjige na kojoj radim, pa sam taj tekst ponudio i Iliću da objavi – poručuje Milan Đorđević i dodaje da je njegov sledeći zadatak da napiše prikaz koncerta “Acidfathera“ koji je održan u srbobranskom pabu nakon promocije, što će biti objavljeno u narednom broju “Infinituma“.

Darko Vujinović