Završeni “Dani kulturne tradicije“

Četvorodnevni “Dani kulturne tradicije“ u Srbobranu, 17. po redu održani su u periodu od četvrtka, 27. do nedelje, 30. septembra u organizaciji, odnosno pod pokroviteljstvom lokalnog Doma kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

“Dane“ je u dvorištu Doma kulture  u četvrtak otvorio svojevrsni prikaz katoličkog običaja – “Prva pričest“ koji su pripremili članovi ovdašnjeg Kluba za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine, sutradan se na istom mestu pred prisutnom publikom odigrao prikaz pravoslavnog običaja – “Krsne slave, krsno ime“ sa degustacijom starinskih jela, a ovu ulogu je na sebe preuzelo Kulturno-umetničko društvo “Bard“ i Klub “Nota i vez“.

Subotu, 29. septembar obeležila su tri događaja. Najpre je u Galeriji Doma kulture održana kreativna radionica za decu pod nazivom “Svećnjak za moju slavu“ koju je vodila prof. Jelena Popović, potom je usledilo otvaranje izložbe “Slavskih kolača“ i dečijih radova sa pomenute radionice, a zainteresovani su neposredno nakon toga imali priliku da poslušaju predavanje etnologa iz Muzeja Vojvodine Tatjane Bugarski na temu “Značaj Krsne slave“.

Kraj ovogodišnjih Dana kulturne tradicije bio je muzički jer je poslednjeg dana septembra u Pozorištancu nastupila subotička etno grupa “Iskon“.

Darko Vujinović