Učenici prikupili nepunih deset tona papirnog otpada

Učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj“ su na četvrtoj akciji prikupljanja papirnog otpada pod nazivom “Papirko“ sakupili 9.869 kilograma kartona, novina, starih udžbenika, knjiga i svesaka, a s obzirom da je akcija bila takmičarskog karaktera, izračunato je da su najviše materijala doneli đaci odeljenja IV 4 (u konkurenciji mlađih razreda) i VII 3 (kod starijih razreda) koji će biti nagrađeni većim slatkim paketom.

Ukupno 15 odeljenja ove srbobranske osmoletke koje je prihvatilo da bude deo “Papirka“ dve nedelje pre završnice koja je održana u dvorištu “Zmaj Jovine“ škole u subotu, 6. oktobra vredno je iz prodavnica, firmi, kuća i drugih mesta prikupljalo papirni otpad, a svih nepunih deset tona je pomenutog dana u svrhe reciklaže otkupila i preuzela kompanija “Tehnopapir“.

Inicijatorka i koordinator ove akcije, ujedno i nastavnica biologije Adrijana Vereš nije krila zadovoljstvo odzivom i angažmanom učenika.

– Kamion je čak pet puta prenosio sav materijal koji smo sakupili i potom izmerili. Slatkiše neće dobiti samo pobednici, nego i ostali, ali u nešto manjim količinama. Na taj način želimo da pokažemo da nije bitno ko je koliko doneo papira i kartona, kao i da je važno negovati ekološku svest i naučiti da se životna sredina čuva i održava čistom – ukazuje sagovornica “Radio Srbobrana“.

Prema njenim rečima, zarađeni novac od prodaje biće upotrebljen za kupovinu potrebnih nastavnih sredstava, dok će deo sačuvati i za organizovanje “Zmajevog festivala nauke“ koji je na programu svakog februara.

– Još uvek nije raspisan konkurs za pisanje projekata gde bismo mogli da dobijemo sredstva, pa se plašimo da ovoga puta on ne izostane. Takođe, od ove školske godine u peti razred je uvedeno Preduzetništvo kao međupredmetna kompetencija tako da ćemo pokušati da sa ovom početnom sumom određeni deo uložimo i u neke projekte kojima bismo mogli da negujemo preduzetništvo kod petaka i naučimo šta to znači i zašto je jako bitno – otkriva Adrijana Vereš i dodaje da se zahvaljuje svim đacima, njihovim roditeljima, građanima, kolegama, lokalnoj samoupravi, Centru za sport i turizam, preduzetnici Snežani Tomović, direktori Eriki Munjin Sokola i svim ostalima koji su doprineli akciji “Papirko“.

Rezultati:

Mlađi razredi:                                                     

 1. IV4 – Vera Vorgić 1.289 kg
 2. III 4 – Jasmina Vrbaški 911 kg
 3. IV 1 – Snežana Stanojev 885 kg
 4. III 3 – Elvira Matarugin 440 kg
 5. II 3 – Aranka Levai 250 kg
 6. IV 3 – Klara Fađaš 140 kg
 7. II 4 – Dalibor Sajčić 110 kg

Stariji razredi:

 1. VII 3 – Kovač Blanka 2.405 kg
 2. V 3 – Valeria Halgato 1.004 kg
 3. V 1 – Adrijana Vereš 837 kg
 4. VII 4 – Marija Koman 463 kg
 5. VI 3 – Atila Varkula 439 kg
 6. VI 4 – Lela Simanić 347 kg
 7. V 4 – Zolna Šimo 194 kg
 8. VI 1 – Jelena Popivić 149 kg

Darko Vujinović