Srbobran se odužuje Dunđerskima, kuju se planovi i projekti

Na dobrom smo putu da se u narednom periodu odužimo porodici Dunđerski za sve što su uradili i pokažemo njihovu povezanost sa Srbobranom, imamo planove i projekte, a dva ovdašnja trga će u tome igrati značajnu ulogu – poručio je predsednik opštine Radivoj Paroški na konferenciji za medije organizovanoj u sredu, 10. oktobra povodom srbobranske premijere monodrame “Lazar“ o najistaknutijem članu čuvene i cenjene porodice Dunđerski.

Pored šefa lokalne samouprave, novinarima se obratio i tekstopisac Zoran Subotički, a prvi čovek opštine Srbobran naglasio je da je veoma zadovoljan što su uspostavili dobru komunikaciju kada je u pitanju projekat “Čudesni svet Dunđerskih“.

I prošle godine smo razgovarali kako da skinemo prašinu sa ove porodice koja je toliko zadužila srpski narod i nas Srbobrance. Koliko su oni vezani za Srbobran pokazuje i činjenica da su najznačajniji Dunđerski sahranjeni upravo ovde. Moramo da im se odužimo za sve što su uradili, a prvi korak napravljen je pre 12 godina sa manifestacijom “Lenkin prsten“. Dunđerski u Srbobranu nemaju nijednu ulicu niti obeležje koje govori o njima, ali smo na putu da počnemo da pokazujemo bolji odnos. Postoje planovi i projekti, a Subotički i ja smo pričali o tome da napravimo nešto što bi Srbobran prikazalo kao nekada bogato mesto koje je ostavilo veliki trag – navodi Radivoj Paroški i dodaje da će svoju ulogu u toj misiji imati dva Trga gde će biti postavljena određena obeležja, a ukazao je i na podatak da je finansijsku podršku monodrami Lazar dala i lokalna samouprava, kao i veći srbobranski poljoprivrednici.

Prema rečima tekstopisca predstave Zorana Subotičkog, njena prava kuća je Srbobran. Govoreći o Lazaru Dunđerskom ukazao je da je pokazivao talenat čega god se dohvatio.

– O takvom čoveku nije lako napraviti predstavu. Naša zajednička namera nije bila da pokažemo plakatski moćnog, bogatog i velikog čoveka sa ogromnim kapitalom nego osobu koja je pokazivala ozbiljan stepen dobročinstva. Pomagao je mnogima i imao osećaj za vrednosti koje su se pomalo izgubile u savremenom dobu, a videćete ga sa svim karakteristikama, kao velikog čoveka u ljudskom smislu – objašnjava Subotički.

Kako kaže, kroz ovo umetničko delo, kao i druge forme vraćamo se toj porodici kako bi njihova zaostavština doprinela da uradimo neke stvari koje bismo mogli lakše uz prisećanje na Dunđerske.

– Mi to zovemo živa istorija. Dunđerski su brend Vojvodine, a posebno Srbobrana. Više puta smo razgovarali sa predsednikom Paroškim i smatram da treba na dobar način da iskoristimo tu zaostavštinu za dobrobit savremenog trenutka i budućnosti ove varoši. “Čudesni svet Dunđerskih“ je otvoreni projekat koji ima za cilj da široj javnosti približi ekonomsko, duhovno i graditeljsko nasleđe ove porodice, a u tom pokazivanju služimo se određenim sredstvima poput dramskih dela. Želimo da promovišući Lazarev život promovišemo i Srbobran, ne samo stari, nego i savremeni i budućnosti. To je namera – tvrdi ovaj tekstopisac.

Subotički je mišljenja da bi bilo važno da Srbobran postane čvorište svih ideja pokušaja promocije Dunđerskih.

– Ostali ne sede skrštenih ruku. Zrenjanin, Čelarevo, Bečej, Bački Petrovac i Kulpin su aktivni na svoj način, greota bi bilo da Srbobran ne bude u centru tih ideja i poteza. Tako nešto treba uraditi, makar pokušati – zaključuje Zoran Subotički.

Podsetimo, monodrama u tumačenju prvaka Srpskog narodnog pozorišta Miodraga Petrovića biće izvedena u Pozorištancu u Srbobranu u petak, 12. oktobra od 20 časova. Komad rađen po tekstu Zorana Subotičkog i u režiji Ljuboslava Majera deo je trilogije “Čudesni svet Dunđerskih“, a prva predstava “Od raja do beznjenice“, prikazana krajem 2015. godine govori o tragičnoj ljubavi između Lenke Dunđerski i Laze Kostića, te će se tako monodrama “Lazar“, koja se izvodi u mestima gde je ova čuvena porodica ostavila traga, u pojedinim delovima naslanjati na prvenac.

Svi zainteresovani koji žele da prisustvuju premijeri mogu preuzeti propusnicu u srbobranskom Domu kulture radnim danima  u periodu 7 do 15 časova (telefon 731-919).

Darko Vujinović