Put do slobode bio je težak, čuvamo sećanje

Odavanjem počasti i polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašizma i spomen obeležje poginulom gardijskom redovu Crvene armije Borisu Mihajloviču Korotkovu u petak, 19. oktobra obeležen je Dan oslobođenja Srbobrana koji se ujedno slavi i kao Dan opštine.

Predstavnici lokalne samouprave, boračkih organizacija i opštinskih odbora nekoliko stranaka, učenici i ostali građani su svojim prisustvom iskazali poštovanje borcima koji su tokom Drugog svetskog rata pali za slobodu otaždbine, a specijalni gosti na ovoj ceremoniji bili su predstavnici ruske opštine Miškin iz Jaroslavske oblasti sa kojom je prošle godine potpisan sporazum o prijateljskim vezama i međusobnoj saradnji, kao i ataše za informisanje ruske ambasade u Beogradu Igor Hobriješkov.

Hor Osnovne škole “Vuk Karadžić“ pod dirigentskom palicom Jadranke Miković upotpunio je događaj izvođenjem himne “Bože pravde“, stare ruske pesme, ali i tradicionalne “Tamo daleko“.

Šef lokalne samouprave Radivoj Paroški je u obraćanju prisutnima podsetio da su na današnji dan 1944. godine u Srbobran ušle partizanske jedinice slavnog 2. šajkaškog odreda i Crvene armije koje su donele dugo čekano oslobođenje.

– Tada je počelo ispisivanje novog poglavlja u istoriji našeg mesta. To nije bio samo dan koji je sa sobom doneo radost zbog dolaska oslobodilaca već i olakšanje što su posle četiri godine strahovitog pritiska i pogroma Srbobranci konačno mogli da osete toplinu, svetlost i nadu u bolje sutra. U prvim danima slobode u Srbobran se smestio štab maršala Tolbuhina, proslavljenog komandanta 3. ukrajinskog korpusa Crvene armije, a upravo u kući Kaćanskih planirane su dalje akcije za napredovanje i slamanje fašizma u Evropi – naglasio je prvi čovek opštine.

Prema njegovim rečima, u istoriji svakog naroda postoje događaji koji određuju njegovu sudbinu i oslikavaju karakter, a ono što nas karakteriše, kako je rekao, jeste nepokolebljiva želja za slobodom, borba za nezavisnost i dostojanstvo.

– Put do slobode nažalost bio je težak, mukotrpan, tragičan, pomešan krvlju i suzama. Čuvamo sećanje na oslobodioce, upravo ono je prepreka za sve koji žele da falsifikuju činjenice. Sećajući se hrabrosti i humanosti naših predaka shvatamo da imamo za šta da se borimo i branimo. Ponosimo se našim herojima i njihovim delima, to su vrednosti koje su duboko ukorenjene u nama i one treba da nas ohrabruju u sadašnjoj borbi za istinu i pravdu i budu darovi koje ćemo preneti budućim pokolenjima – ukazao je Paroški.

Dvadeseti vek bio je vek stradanja za srpski narod, nastavio je on, i dodao da smo trećinu stanovništva izgubili u Velikom ratu, više od 1,7 miliona tokom Drugog svetskog oružanog sukoba, dok su devedesete bile decenija stradanja kada smo u borbi za nacionalni interes izgubili čitave generacije, a mnogima je život razoren kada su napuštali svoja ognjišta.

– Srbobran je opština bogata ljudima, istorijom, kulturom, prirodnim resursima, kao nemerljivim vrednostima koje su nam ostavljene. Na nama je da poštujući prošlost i sve ono što su za nas učinili preci unapređujemo i koristimo u cilju napretka i svetlije budućnosti nas i naše dece. Zahvalni smo svakom pretku ratniku koji se borio za slobodu naše otadžbine i našeg Srbobrana. Hvala i svim vojnicima slavne Crvene armije. Svaki rat predstavlja nesagledivu tragediju, stradanje, uništavanje života, prirode i materijalnih dobara. Sve se može obnoviti, ali život nikad. Svaki put se sećamo svih nevinih žrtava koje su pale zbog pomračenja ljudskog uma. Neka im večna slava, a svim građanima želim srećan Dan opštine i neka ga uvek proslavljamo u miru i slobodi – zaključio je govor predsednik opštine Radivoj Paroški.

Reč je imao i veteran i član SUBNOR-a Ljubomir Panjković (92) koji, po sopstvenom priznanju, pamti dosta toga iz vremena Drugog svetskog rata.

– Život je bio težak, posle rata je vladala nemaština, zemlja se gradila, a narod je to podnosio i radio. Neverovatno je šta se sve moglo uraditi, a posebno je prednjačila omladina u svojim radnim akcijama. Ratove su oduvek počinjali veliki, ta igra je skupa i tako nešto mogu samo bogate zemlje koje sukobe i pokreću zbog svojih interesa. Sa druge strane, mi mali se moramo čuvati kako bi sa što manje ožiljaka izašli iz njih. Danas se borimo za mir jer nam on najviše odgovara – podvukao je Panjković i dodao da je posebno teško i razarajuće bilo NATO bombardovanje 1999. godine kada je Srbija, po njegovim rečima, ipak dokazala svoju sposobnost.

Predsednica ruske opštine Miškin Olga Viktorovna Minajeva se u izjavi za medije zahvalila Radivoju Paroškom koji ih je pozvao da baš na ovaj veliki dan budu u Srbobranu.

– Tek sada sam shvatila koliko je sudbina Rusije i Srbije isprepletena. Uverila sam se do koje je mere naša uloga u oslobođenju naroda od fašizma zajednička i da Srbija pamti i ne dozvoljava da se falsifikovanje istorije što se često pokušava u nekim evropskim zemljama. Kod nas 9. maj predstavlja Dan pobede i tada se čitava Rusija seća slavnih dana i junaka koji su učestvovali u njoj. Neka se ovaj praznik slavi još dugo, naročito zbog mladog pokolenja koje treba da zna koliko je visoka cena ove pobede, ali i kako bi nastavili da slavi ove dane i daju doprinos zajedničkoj istoriji – istakla je Minajeva koja je sa svojim saradnicima iskoristila priliku i da nekoliko sati ranije obiđe učenike četvrtog razreda u turijskoj Osnovnoj školi “Petar Drapšin“ kojima je poklonila lutku miša, simbol njihovog grada, kao i promotivni materijal o Miškinu u vidu svesaka i kompakt diska.

Ataše za informisanje ruske ambasade u Beogradu Igor Hobriješkov bio je posebno oduševljen toplim dočekom u Srbobranu, zahvalio se na pozivu da dođe, a posebno ga je dirnulo izvođenje ruske pesme od strane dečijeg školskog hora.

– U Rusiji postoji parola vezana za Veliki otadžbinski rat, a to je da niko i ništa nije zaboravljeno. Posebno mi je drago kada vidim tako nešto i u Srbobranu. Antifašistička tradicija je očuvana, neguje se uspomena na vojnike narodno-oslobodilačke borbe i Crvene armije koji su rame uz rame oslobodili čitavu Srbiju, Jugoslaviju i Evropu. Istorija nije samo lepa priča, nego i deo današnjice, zajedno razvijamo naše veze i jačamo prijateljstvo između Rusije i Srbije – poručio je predstavnik ruske ambasade ispred spomen obeležja poginulom gardijskom redovu Crvene armije Borisu Mihajloviču Korotkovu.

Darko Vujinović