Srbobran sa Rusima ruku pod ruku, potpisan Memorandum o saradnji

Opština Srbobran i Gradska oblast Miškin iz Jaroslavske oblasti u Ruskoj Federaciji zaključile su u nedelju, 21. oktobra Memorandum o potvrđivanju Sporazuma o saradnji na polju kulture, obrazovanja, privrede, omladine i turizma kojim se dve strane opredeljuju da jačaju i razvijaju prijateljske odnose.

U ime domaćina u prostorijama Male sale Skupštine opštine potpis je stavio šef lokalne samouprave Radivoj Paroški, dok je na ruskoj strani to učinila predsednica rejona Miškin Ogla Viktorovna Minajeva.

Memorandum predviđa da ugovorne strane podstiču uspostavljanje neposredne saradnje između institucija i organizacija u oblasti kulture i umetnosti, učešće na umetničkim festivalima, smotrama, takmičenjima i drugim manifestacijama, uzajamno gostovanje umetničkih trupa i ansambala, razmenu umetničkih izložbi, prevođenje i razmenu knjiga i publikacija iz oblasti obrazovanja, kulture i istorije, razmenu predavača i učenika, saradnju u oblasti sporta i omladine, uspostavljanje i unapređivanje saradnje kroz kontakte privrednih subjekata, organizovanje poslovnih konferencija i susreta, razvoj svih oblika turizma i razmenu iskustava u vezi sa istorijskim, turističkim znamenitostima, spomenicima kulture i istorije oba grada.

Inače, inicijativa za saradnju potekla je od ruske strane koja je pre svega bila motivisana istorijskim okolnostima. Naime, u kući porodice Kaćanski u Srbobranu, tokom dva meseca 1944. godine boravio je štab 3. ukrajinskog fronta na čelu sa maršalom Tolbuhinom, koji je rodom iz Jaroslavske oblasti, odnosno okoline Miškina. Tolbuhin je zajedno sa štabom pravio planove o daljem nastupanju Crvene armije i partizanskih jedinica, a u oktobru iste godine, jedinice Crvene armije su ušle u Srbobran i oslobodile ga zajedno sa saborcima partizanima.

Prvi čovek opštine Radivoj Paroški je na sastanku sa delegacijom Miškina naveo da ovakvi susreti zbližavaju ljude, što on snažno podržava.

– Do sada smo imali dobre odnose sa Janošhalmom i Orošhazom iz Mađarske, a sada je i Miškin u našem krugu prijatelja. Sve to što radimo ima potencijal u ljudima i široku slovensku dušu, a sve to nadomešćavamo tako što uspostavljamo odnose, širimo saradnju i jačamo kontakte, sve u želji da naše sredine budu uspešne. Potencijal Srbobrana je u raznim oblastima, ali posebno u poljoprivredi. Hoćemo da razvijamo i turizam, imamo dugu tradiciju i možemo da ponudimo nešto iz svoje bogate prošlosti. Imamo nameru da vratimo stari sjaj, pa bismo u tu svrhu mogli da iskoristimo Dunđerske. S obzirom da je između Lenke i Laze Kostića postojala bajkovita i neostvarena ljubav, želimo da od toga napravimo brend i turističku ponudu. U razgovoru sa našim gostima smo dobili ideju da od Srbobrana napravimo grad ljubavi – otkrio je medijima Radivoj Paroški.

Predsednica oblasti Miškin Olga Viktorovna Minajeva nije krila svoje oduševljenje naglasivši da je srećna što se nalazi u Srbobranu sa svojim saradnicima.

– Kad smo sve videli shvatila sam da se nalazimo u mestu i među ljudima od kojih se može mnogo naučiti. Pre svega, osetili smo ljubav prema otadžini, vaše pesme su veoma patriotske i melodične, oseća se velika duhovna kultura. Uverila sam se da ima mesta za saradnju u mnogim oblastima. Pogledavši sve oko sebe uverili smo se da su ljudi ovde izuzetni, a sigurna sam da će naša saradnja bivati sve čvršća. Ruska poslovica kaže da je bolje jednom videti, nego sto puta čuti. Hvala još jednom za divan program tokom našeg višednevnog boravka u opštini Srbobran, nadam se da će naš sledeći susret biti 9. maja iduće godine kada Rusija obeležava Dan pobede nad fašizmom – poručila je Olga Viktorovna Minajeva.

Darko Vujinović