Turnir oslobođenja Srbobrana okupio preko 50 šahista

Šahovski turnir oslobođenja Srbobrana održan povodom Dana oslobođenja Srbobrana u nedelju, 21. oktobra okupio je 56 učesnika iz preko 30 klubova, uglavnom sa teritorije Vojvodine.

Među njima su se našla i tri velemajstora koji predstavljaju igrače sa najvišim rejtingom, kao i više šahista iz Prve lige Srbije, a turnir organizovan u režiji Šahovskog kluba Srbobran i lokalne samouprave imao je i karakter međunarodnog jer su među takmičarima bili i šahisti iz Mađarske i Bugarske.

Na programu je bilo ukupno devet kola, a s obzirom da je partija bila ograničena na pola sata (15 minuta po igraču), nadmetanje je bilo u kategoriji turnira u brzom šahu. Prvo mesto pripalo je Goranu Todoroviću, iza njega je završio Borko Lajthajm, dok je treću poziciju na kraju zauzeo Dejan Leskur.

Inače, Šahovski klub Srbobran osnovan je još 1934. godine i važi za jednog od najprepoznatljivijih u Vojvodini koja se diči sa oko 160 klubova. Srbobranci su tokom 1998. i 1999. godine nastupali i u Prvoj ligi tadašnje SRJ, a trenutno se takmiče u trećem rangu.

Članovi lokalnog šahovskog kluba su veoma aktivni, pa tako učestvuju na 15-ak turnira, dok su u poslednjih osam godina čak šest puta bili deo finalnog turnira Kupa Srbije. Redovni su na pokrajinskim prvenstvima, a kao naijstaknutiji pojedinac ističe se Radoslava Petković, nosilac zvanja fidemajstora.

Turnir oslobođenja – rezultati

Darko Vujinović