Zemljoradnička zadruga se podiže na noge

U odnosu na period od pre četiri meseca kada je Opšta zemljoradnička zadruga Srbobran bila dužna oko 1,35 miliona evra, kroz repromaterijal, usluge i novac vraćeno je blizu 750.000 evropskih novčanica čime je dug značajno smanjen – siže je obraćanja medijima direktora OZZ Nebojše Nedeljkovića.

Godina je za Zadrugu bila rodna, skinute su semenska pšenica i soja, uljana repica, kao i merkantilna soja, a ostalo je još da se sa površine od 130 hektara skine u merkantilni kukuruz.

– U međuvremenu smo za opštinu uslužno radili skidanje posejanih uzurpiranih površina državne zemlje, kao i vršidbu pšenice i soje našim kooperantima tako da smo tu odradili usluge na oko 250.000 hektara. Samim tim smo na taj način smanjili i naša dugovanja prema kooperantima. Imamo i oranje, a sada se deli i repromaterijal u veštačkim đubrivima i semenskoj pšenici. Na proleće imamo nameru da podelimo, odnosno vratimo naša dugovanja prema kooperantima u semenskom kukuruzu, semenskoj soji i veštačkom đubrivu – objašnjava prvi čovek Zemljoradničke zadruge.

Nedeljković se nada će do sledeće godine u proleće kad krene setva dug prema kooperantima biti sveden na nulu.

– Što se tiče velikih dugovanja prema firmama njih smo izmirili iz robnih rezervi semenskom pšenicom i nešto merkantilnom sojom, tako da smo ta velika dugovanja vratili. Plate radnicima smo izmirili, više ne kasnimo, iščupali smo se iz blokada koje smo imali i nadamo se da ćemo uspeti da to blagovremeno servisiramo i dođemo u mogućnost da kao zadruga konkurišemo za subvencije pred republičkim i pokrajinskim institucijama – ukazuje Nebojša Nedeljković.

Pored toga, OZZ Srbobran za 2019. dogovara i novu setvu i proizvodnju. Kako je rekao njen direktor, Zadruga će imati stotinak hektara semenskog žita, šezdesetak semenskog kukuruza, oko 200 hektara semenske soje, ali i nešto merkantilnog kukuruza.

– Gledamo da se orijentišemo na proizvodnju semenske robe pošto ona donosi veću dobit na jedinici površine koju imamo. Ideja je i da u narednom periodu od godinu dana zamenimo mehanizaciju tako što ćemo prodavati staru, što smo već krenuli da radimo. Do nove godine ćemo kupiti novi traktor, na proleće kupujemo savremenu sejačicu, a verovatno će biti i nekih radnih mašina – otkriva Nedeljković u razgovoru sa novinarima i dodaje da su planovi da zakupac koji je sada u njihovim silosima ode nakon isteka ugovora kako bi se sklopio sporazum sa državom da Zadruga postane lagerant robnih rezervi.

On ujedno i apeluje na određene kooperante da imaju razumevanja za situaciju u kojoj se OZZ Srbobran nalazi.

– Želimo da isplatimo sve što u kraćem roku. Nadam se da ćemo kroz repromaterijal koji im treba vratiti veliki deo dugovanja. Zamoliću ih samo da budu strpljivi i ne tuže Zadrugu jer ćemo ući u stečaj i tada neće biti mogućnosti isplate. Firme koje su mogle da nas uvedu u stečaj su podmirene, a što se tiče naše imovine tu su stara mehanizacija, kancelarijski nameštaj, kompjuteri, stolovi i stolice što sve zajedno ne vredi ni milion dinara. Novi kombajn i traktor nisu naše vlasništvo, nego su na lizingu. Možemo da damo veštačko đubrivo, seme, hemije za setvu. Finansija sada ima samo za normalno funkcionisanje, međutim ako bude viška isplaćivaćemo dug i novcem – zaključuje direktor Nebojša Nedeljković.

Darko Vujinović