Priprema se novi drvored u ulici Svetog Save

Radovi na uklanjanju drvoreda u ulici Svetog Save u Srbobranu, od mosta do semafora na uglu te i Karađorđeve ulice počeli su u ponedeljak, 29. oktobra kako bi se nakon toga izvršila sadnja standardnih sadnica visokog i ujednačenog kvaliteta iz registrovanih rasadnika prve klase, stoji između ostalog u saopštenju iz kabineta predsednika opštine Radivoja Paroškog.

U njemu se navodi da je u skladu sa projektom rekonstrukcije i uređenja ulice Svetog Save, a radi dobijanja prostorno uređenije celine potrebno sprovesti niz pripremnih radnji kako bi se uspešno realizovao projekat uređenja drvoreda.

Radovi započeti posle završetka perioda vegetacije izvode se u skladu sa projektom za izvođenje – “Projekat pejzažne arhitekturne rekonstrukcije“ koji je izradio “X Green Inženjering“ doo (Kornatska 2, Beograd, broj projekta PZI27/2017 od decembra 2017. godine), a rok za završetak iznosi 45 radnih dana (radovi ćese obavljati u skladu sa vremenskim uslovima, dok nepovoljni vremenski uslovi produžavaju rok).

Kako se dodaje u nastavku, nakon uklanjanja drvoreda izvršiće se sadnja standardnih sadnica visokog i ujednačenog kvaliteta iz registrovanih rasadnika koji imaju odlike prve klase, i to sadnice koje su otporne na niske zimske temperature, aerozagađenja i podnose dobro orezivanje.

Novih 150 drvorednih sadnica biće posađeno u narednom periodu  koje će za razliku od prethodnog biti iste vrste. Planirana je sadnja Carpinus betulus Fastigiata piramidalnog graba, a radi se o kontejnerskoj sadnji gde je svaka sadnica visine od 4,5 do pet metara.