Paroški: Stabla su dotrajala, ringlov je bio lep samo kad cveta

Stabla ringlova koja su se nalazila u ulici Svetog Save su dotrajala, većina je bila trula, a izgledala su lepo i ukrasno samo kada cvetaju. Krošnje su zaklanjale šetalište, plod ga je prljao i na predlog inženjera hortikulture odlučili smo da ih uklonimo i postavimo piramidalni grab, objašnjava prvi čovek opštine Srbobran Radivoj Paroški razlog zbog kojeg je lokalna samouprava povukla ovaj potez.

Seča drvoreda na potezu od mosta do semafora na uglu ulica Svetog Save i Karađorđeve koji je postavljen pre više od 35 godina izazvala je različite reakcije i komentare građana, a šef lokalne samouprave odgovara da se sve radi u skladu sa projektom vrednim šest miliona dinara koji podrazumeva seču, uklanjanje i sadnju novih 150 sadnica visine od četiri i po do pet metara.

Doneli smo odluku da ulepšamo ovu ulicu jer Srbobran zaslužuje da ima ukrasno rastinje koje će omogućiti zdraviju i ekološki čistiju sredinu. Ringlovi sa velikim krošnjama nisu bili ukras, plod koji nije bio za upotrebu je samo prljao stazu i dobijao sam primedbe tim povodom. Raspitao sam se postoje li negde u našoj zemlji u centru grada sadnice takvog tipa i dobio sam odričan odgovor – naglašava Paroški.

Prema njegovim rečima, građani su pre tri meseca bili obavešteni da je izvršena javna nabavka, a sve dok nije krenula seča, kako kaže, nije bilo problema.

– Nakon toga su se pojavili komentari na društvenim mrežama. Ne osuđujem to, svako ima pravo na svoje mišljenje, međutim ono mora biti argumentovano. Nismo hteli da počnemo sa ovim poslom sve dok se ne završi period vegetacije i priznajem da možda ne bismo ulazili u takvu vrste zamene drvoreda da je u pitanju bila plemenitija vrsta poput hrasta ili lipe. Ovako nemam grižu savesti – podvlači predsednik opštine.

Paroški dodaje da je zadovoljan činjenicom da su u roku od jednog dana sva stabla uklonjena i da je počela sadnja novih.

– Drvna masa će biti podeljena kao ogrev ugroženim stanovnicima naše opštine preko Centra za socijalni rad, mada ona nije visokog kvaliteta. Inače, na putu smo pravljenja projekta za rekonstrukciju Trga slobode čime bismo u užem jezgru Srbobrana dobili dobru celinu, a takođe bi vrlo brzo trebalo da uđemo u rekonstrukciju i Karađorđeve ulice pošto se neke sadnice postavljene pre par godina polako gase – zaključuje Radivoj Paroški.

Darko Vujinović