Đorđe Ćorić: Ovo je najistaknutije priznanje u mom dosadašnjem radu

Srbobranac Đorđe Ćorić (25), student master akademskih studija na smeru grafike u Novom Sadu pre mesec i po dana proglašen je za dobitnika otkupne nagrade “Diploma za grafiku“ na ovogodišnjem, 17. izdanju INTERBIFEP-a (Internacionalni bijenalni festival portreta) u Tuzli za rad pod nazivom “Otisak života 3 (57)“, a povodom zatvaranja ovog festivala u petak, 2. novembra dobio je priliku da se kao nagrađeni autor obrati javnosti na konferenciji za medije.

Đorđe je za “Radio Srbobran“ naglasio da je imao izuzetnu priliku i čast da bude gost Međunarodne galerije portreta u Tuzli, kao i da je nakon srdačnog poziva naišao na veliko gostoprimstvo domaćina.

– Galerija je prostrana i izuzetno osvetljena što ukazuje na to da ima sve predispozicije da bude nosilac jednog festivala kakav je INTERBIFEP. Kolektiv koji se nalazi u osnovi distribucije i produkcije samog festivala ima čistu i snažnu energiju kojom iz godine u godinu dokazuje na koji način manifestacije ovog i sličnog tipa mogu i treba da budu organizovane – poručuje naš sagovornik.

Kako kaže, otkupna nagrada “Diploma za grafiku“ predstavlja najistaknutije priznanje u njegovoj dosadašnjoj biografiji što ga čini veoma srećnim.

– Kao mladom umetniku nagrade ovakvog karaktera mi znače izuzetno mnogo u smislu priznanja kvalitetnog i kontinuiranog rada. Žiri ovogodišnjeg festivala bio je sastavljen od renomiranih umetnika koji su kao kolektiv činili sintezu mladosti i velikog iskustva. Međunarodna galerija portreta u Tuzli u svojoj arhivi u nekoliko kategorija sažima oko 5.000 umetničkih dela i velika je čast da na početku svoje umetničke karijere budem nosilac jednog takvog priznanja i da moje delo bude deo te bogato kulturno-istorijske kolekcije – ponosno govori Đorđe Ćorić.

Inače, ljubiteljima likovne umetnosti na INTERBIFEP-u, koji je ove godine okupio 160 autora iz čak 43 zemlje, predstavljeno je ukupno 293 portreta izrađenih u tehnikama crteža, grafike, fotografije i video art-umetnosti.

Darko Vujinović