Srbija i Kraljevina su prirodno stanje

Sa namerom da svoje članove i pristalice edukuju o monarhiji i istoriji Kraljevine Srbije od Nemanjića do Karađorđevića predstavnici Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) organizuju tribine širom zemlje u gradovima i opštinama gde imaju formirane odbore, a 28. po redu održana je u subotu, 3. novembra u Pozorištancu pred zainteresovanim građanima Srbobrana.

Prisutni su na licu mesta imali priliku da kroz izlaganje stručnjaka prođu viševekovni period bogate nacionalne istorije, dok je šef tima za protokol i edukaciju Izvršnog odbora POKS-a Saša Novaković u uvodnom obraćanju naveo da predstavljaju stranku koja se bori za povratak ustavne parlamentarne monarhije.

– Srbija i Kraljevina su u paru, to je prirodno stanje koje je prekinuto komunističkom diktaturom i proterivanjem kralja. Ona je uticala na to da zaboravimo ko smo i šta smo kako bi našu dugogodišnju istoriju stavili u drugi plan i da u školama učimo samo ono šta se dešavalo od Drugog svetskog rata. Mi smo formirali stranku pre godinu i po dana i podižemo svest pre svega našim članovima, ali i ljudima koji bi da nam se pridruže tako što imamo čist i jasan program – podvlači naš sagovornik.

Novaković objašnjava da POKS želi monarha, a ne predsednika, koji bi posle izbora stranci ili koaliciji koja osvoji najviše glasova dao mandat da formira Vladu, dok bi Skupština bi radila svoj posao.

– Dakle, ne zalažemo se za apsolutistu. Po nekim istraživanjima javnog mnjenja u ovom trenutku u Srbiji preko 30 posto stanovnika podržava monarhiju što naravno ne znači da bi svi oni glasali za nas, ali među njima tražimo naše pristalice. Ovog momenta u preko 80 gradova imamo oko 11.000 članova i trudimo se koliko možemo. POKS je stranka koje se ne bori za vlast, nego za povratak ustavne parlamentarne monarhije i kada se to desi naša misija biće završena – zaključuje šef tima za protokol i edukaciju Izvršnog odbora ove partije.

Darko Vujinović