Srbobranski šahisti među pet najboljih ekipa prestižnog Kupa

Ekipa Šahovskog kluba Srbobran je na 5. Kupu “Svetozara Gligorića“ održanom u sali turističkog naselja Ribarsko ostrvo u Novom Sadu od 4. do 7. novembra zauzela peto mesto i na taj način upisala jedan od najvećih uspeha u istoriji kluba dugoj više od osam decenija.

Šestorku koja se nadmetala na ovom prestižnom takmičenju pod pokroviteljstvom republičkog i pokrajinskog Šahovskog saveza koje je okupilo 12 ekipa iz cele Srbije činili su Siniša Kovačević, Stevan Srđanov, Siniša Paroški, Janoš Dostan, Zvonimir Radić i Damjan Cvetanović, sa tim da su najveći teret izneli prva četvorica.

Prvi čovek ovdašnjeg Šahovskog kluba Stevan Srđanov govori da su Srbobranci možda i jedina ekipa koja je bila deo svih pet dosadašnjih završnica Kupa čiji naziv krasi ime najvećeg šahovskog velemajstora kog je imala naša zemlja.

– U Novom Sadu učestvovala su tri kluba iz elitnog ranga, dok su ostatak činile ekipe iz druge i treće lige kojoj mi pripadamo. Ako se uzme u obzir da u Srbiji postoji oko 350 klubova, a da smo ovo takmičenje završili na petoj poziciji, onda je to svakako značajan i redak rezultat za našu opštinu – ukazuje Srđanov.

Srbobrance je u prvom kolu sačekao apsolutni favorit za osvajanje Kupa “Svetozara Gligorića“, ekipa Valjevskog šahovskog kluba.

– Bilo nam je zadovoljstvo što smo na startu odmerili snage sa Valjevčanima za koje su nastupala dva bivša prvaka države, od kojih je jedan nekada bio kadetski šampion sveta, kao i dvojica velemajstora, dakle profesionalci sa najvišim rangom. Meč je bio vrlo uzbudljiv i do samog završetka rezultat se nije znao, ali presudilo je iskustvo i oni su slavili 3:1 – poručuje naš sagovornik.

Naredna runda za rivala im je donela Mladost iz Bačkog Petrovca, ekipu koju su uglavnom činili Novosađani.

– Imali su vrlo kvalitetne igrače, a meč se okončao rezultatom 2:2. U trećem duelu pred nama se našao drugoligaški tim beogradskog Bogoslova i dobili smo ih sa 2,5 prema 1,5. Pretposlednje kolo obeležio je susret sa Slogom iz Inđije gde je bilo 2:2, dok smo se u poslednjem meču koji nas je i doveo na peto mesto sastali sa Penzionerima iz Subotice, aktuelnim prvakom Kupa Vojvodine. Savladali smo ih sa 2,5 prema 1,5 – podvlači Stevan Srđanov.

Predsednik Šahovskog kluba Srbobran istakao je i da je sezona u ovom sportu prilično duga, kao i da postoji više takmičenj koja nisu rangirana, nego su obični turniri.

– Krajem meseca trebalo bi da nastupimo na još dva nadmetanja, ali pojedinačno. U ligi smo treći jer smo malo posustali na kraju, a mogu reći da smo imali zapažene rezultate na pojedinačnim takmičenjima – zaključuje razgovor Stevan Srđanov.

Darko Vujinović