Košarkašice hit prvenstva, Tamara Ivkov vodila do pobede

Treći vezani trijumf za proboj na čelo tabele. Ustaljenim kolosekom nastavljaju da koračaju košarkašice Srbobrana i posle petog kola Druge lige Srbije, dok se ime poraženog rivala ne menja se već tri vikenda. Radnički je postao omiljen plen Subićevih mladih dama u belim dresovima, a poslednji u nizu, u subotu, 10. novembra bio je kragujevački, onaj sa godinom osnivanja u svom nazivu (2016), koji je poput prethodnika ovdašnju sportsku halu napustio praznih ruku – 90:70 (23:20, 18:13, 32:18, 17:19).

Međutim, krajnji rezultat ovog dvoboja ne pruža pravu sliku bitke koja se vodila u prvom poluvremenu. Pribojavali su se u domaćem taboru rivala iz srca Šumadije, ispostavilo se sa razlogom. Pravu rezultatsku klackalicu gledali su navijači koji iz meča u meč sve više pune tribine i prave sjajan ambijent, što je nagoveštavalo da će Subićeva ekipa morati da prolije mnogo znoja kako bi svoje namere o osvajanju dva boda prevela u realnost.

Već u drugoj četvrtini dolazi do stabilizacije u redovima Srbobrana, pa je semafor tokom ovog dela igre konstantno pokazivao prednost od pet-šest poena u korist domaćina. Disale su im za vrat Kragujevčanke, ali Tamara Ivkov, Sanja Dunđerski, sestre Curaković i ostale devojke nisu posustajale, naprotiv. Uoči odlaska u svlačionicu na svom kontu imale su zalihu od sedam poena (41:33), a onda je usledila rapsodija u njihovoj režiji.

Od starta drugog poluvremena razigrane i motivisane Srbobranke krenule su u ofanzivu na Radnički koji nije umeo da pronađe rešenje za agresivnu odbranu rivala, dok su izabranice Slobodana Subića na drugoj strani nemilosrdno zatrpavale koš gostujućeg tima.

Sa pogotkom Sanje Dunđerski kojim su se domaće odlepile na dvocifrenu razliku (50:39) povratka više nije bilo. Za njom su se ređali poeni Branke Subić, Jelene Curaković i Jelene Ćurčić, a posebno zapažena bila je plej Srbobrana Tamara Ivkov koja je plenila svojom igrom u svim elementima.

Posle ubačenog šuta iza linije 6,75 u smiraj treće deonice bele beže na plus 14 (61:47) i daju do znanja Radničkom da će njihove želje o brejku ostati samo neispunjeni snovi. Ali ako je nešto ispunjeno, to su onda taktičke zamisli mladog, ali iskusnog stručnjaka na klupi ŽKK Srbobrana, kao i očekivanja publike koja sa svakom novom partijom i pobedom svojih miljenica na parketu sportske hale dobija novi razlog da ih na narednom susretu podrži u još većem broju.

Zahvaljujući činjenici da su najveći deo posla uradili u toj prelomnoj trećoj četvrtini, Srbobranke su u završnom delu utakmicu rutinski privedu kraju, sa dovoljno ozbiljnosti i bez bojazni da bi mogle na bilo koji način da ugroze već osiguran trijumf od nemerljive važnosti.

ŽKK Srbobran: Jelena Curaković 13 (7-4 za dva, 2-1 za tri, 6sk, 2as), Ivana Curaković 8 (5-2 za dva, 4as), Nataša Božić 3, Maja Stajkovski, Mirjana Zorić, Branka Subić 12 (12-5 za dva, 7as) Tamara Ivkov 25 (4-4 sl.bacanja, 9-6 za dva, 5-3 za tri, 7sk, 4as), Sanja Dunđerski 11 (8-4 za dva), Jelena Ćurčić 14 (12-5 iz igre, 6sk), Mirjana Đokić 4 (4sk), Željana Nešebik, Zorana Tanurdžić.

Slobodan Subić nakon poslednjeg oglašavanja sirene nije mogao prikriti zadovoljstvo konačnim ishodom, mada je priznao da je iza njegove ekipe verovatno i najteži meč u dosadašenjem delu sezone.

– Međutim, dobro smo se pripremili. Iako smo primili 70 poena, terali smo protivnika da igra i snalazi se u nepoznatom, dakle da ne igraju ono što je njihova rutina i kad god su imali pad mi smo to kažnjavali. Kako je duel odmicao bili smo sve bolji i snalazili smo se u zadacima koje sam podelio. To je najviše uzelo maha u trećoj deonici – sumira strateg ŽKK Srbobrana.

Košarkašice Radničkog su tokom meča često bile grube i agresivne što je po Subićevom mišljenju moglo da se kazni nesportskim ličnim greškama, čak i isključujućim.

– Meni smeta što tada nismo bili adektvatno zaštićeni od strane sudija. Ipak, bez obzira na to, čeka nas još mnogo toga, pogotovo u gostima, možda nije i loše da se devojke naviknu. Nismo se povlačili i odigrali smo odlično. Takođe, želim da se zahvalim publici, ubeđen sam da nijedna ekipa u ligi nema i neće imati ovakvu atmosferu, ona nam daje veliki motiv i krila igramo energično i rušimo rivale. Sada nas očekuje pauza od jednog kola, naporni tempo je uzeo maha i iskoristićemo to vreme da se oporavimo i vratimo se još jači – zaključuje razgovor Slobodan Subić.

Posebno insprisana u subotnjoj večeri bila je 17-godišnja Tamara Ivkov. U odsudnim momentima preuzimala je odgovornost na sebe, što se, kaže, i očekuje od nje imajući u vidu poziciju na kojoj igra.

– Sve devojke zbog toga očekuju nešto od mene. Kada je teško moram da podignem ekipu. Rekla bih da je ova utakmica naša najbolja do sada, svi su bili fantastični, zaista sam ponosna jer igramo kao jedna i kad padnemo uvek se dižemo. Ima još prostora za napredak, probaćemo da ispravimo greške tokom pauze, nema odmora. Hvala i navijačima u ime celog tima, do sada nismo imali ovakvu podršku, bili su nam motiv više – sa primetnom dozom zadovoljstva govori Tamara Ivkov.

Darko Vujinović

Tabela Druge lige Srbije: