Pesnička nagrada “Lenkin prsten“ u rukama Beograđanke

Pesnikinja iz Beograda Jana Aleksić (34) dobitnica je prestižne književne nagrade “Lenkin prsten“ za najlepšu ljubavnu pesmu objavljenu između dve dodele ovog priznanja čime je posle Tanje Kragujević postala druga dama u društvu dosadašnjih laureata ovog priznanja koje se dodeljuje 12 godina.

Tročlani žiri predvođen predsednikom dr Zoranom Đerićem, a čije su članice još dr Dragana V. Todoreskov i Biljana Puškar jednoglasno je odlučio da “Lenkin prsten“ ode u ruke Jane Aleksić, a pesma koja joj je donela nagradu – “Harmonia obscurae“ objavila je prošle godine kraljevačka izdavačka kuća “Povelja“ u okviru autorkinje druge pesničke knjige “Upijanje“ u ciklusu “Vavilonka“ kao deseta u nizu ljubavnih pesama.

Jani Aleksić priznanje će biti uručeno u subotu, 17. novembra (19.00) za kada je u Pozorištancu zakazan centralni događaj četvorodnevne manifestacije “Lenkin prsten“.

Prema propozicijama, u konkurenciji su bile sve pesme ljubavne tematike koje su objavljene u periodici, odnosno posebnim knjigama, između dva dodeljivanja nagrada, od novembra 2017. do novembra ove godine.

Predsednik stručnog žirija dr Zoran Đerić obrazlažući odluku naveo je da pesma “Harmonia obscurae“, kao i ostale ljubavne objavljene u pomenutom ciklusu predstavljaju, pre svega, jednu veliku žudnju za dodirom i razgovorom.

– Otuda je svaka od njih priziv ljubavnika, njegovih ruku, tela uopšte, jezika i potrebe za dijalogom, kako ova ljubav ne bi ostala papirnata, već postala stvarna, opipljiva, duhovna i telesna. Ne samo zbog naslova ovog ciklusa (a i zbog njega), već zbog stihova koji su, ponekad, citat ili samo aluzija na pojedine biblijske versete, pre svega iz “Pjesme nad pjesmama“, stvara se utisak da je ljubav večna, pa čak i kad je jeretička, kad buni i razdvaja, u njenoj osnovi je težnja da se sve aporije jednom ponište i da se rastavljeni ljubavnici ipak pronađu i spoje u jedno – objasnio je Đerić, inače upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, pesma „Harmonia obscurae“ je napisana vešto i u njoj lirski subjekt zavodi svog dragog, rečima i gestovima, inteligentnim pobedama u igrici “Ne ljuti se, devojčice! “.

– Pesnikinja u ovoj dugoj ali ipak lirskoj pesmi, menja ritmove, namerno ih izneverava: „Mašim tempo izlazim iz ritma“, priznaje na kraju prve strofe; ne rimuje i ne broji slogove: „Mašim slogove izneveravam slik“, priznaje na kraju druge strofe; izbegava zadatosti i nametanja iz prošlosti: „Mašim tropare iskoračujem iz kanona“, priznaje na kraju treće strofe i „Mašim mere odstupam od uputstva“, kako priznaje na kraju četvrte strofe. Na kraju poslednje, pete strofe, ponovo se obraća svom sagovorniku: „Dragi, izbavi me iz ove pesme!“ Kako bi njena ljubav bila stvarna, a ne papirnata, kako bi se uspostavila željena harmonija, pa čak i ako ostane opskurna, u smislu: tamna, zatvorena, prikrivena, tajna – zaključio je dr Zoran Đerić.

Jana Aleksić rođena je 10. juna 1984. godine u Kragujevcu. Osnovne i master studije završila je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću. Doktorsku disertaciju “Milan Kašanin kao tumač nove srpske književnosti“ odbranila je 2016. godine na istom fakultetu. Dobitnica je nagrade iz fonda “Radmila Popović“ za najbolji diplomski rad iz predmeta “Srpska književnost XX veka“, odbranjenog na Filološkom fakultetu u Beogradu 2009. godine. Tokom 2017. obavila je postdoktorsko usavršavanje na Univerzitetu u Veneciji pri Odseku za slavistiku Departmana za lingvistiku i komparativne kulturne studije.

Poeziju, kritiku, naučne radove i esejistiku objavljuje u književnoj i naučnoj periodici i zbornicima. Objavila je tri zbirke pesama: “Topao kamen“ (Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis“, Čačak, 2014); “Upijanje“, (Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani“,Kraljevo, biblioteka “Poezija, danas“, 2017) i “Arijel anonim“, (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2018).

Autorka je dve  monografije: „Opsednuta priča: poetika romana Gorana Petrovića“ (2013) i “Žudnja za lepotom i savršenstvom: Taurgijska dimenzija književno-umetničkog stvaralaštva“ (2014). Dobitnica je nagrade “Mladi Dis“ za 2014. godinu. Zaposlena je na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, na projektu „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“.

Darko Vujinović