“Lenkin prsten“: Dolaze nam Pero Zubac, hor RTS-a i Vujke

Kulturna manifestacija “Lenkin prsten“ trajaće, tradicionalno, tokom četiri dana, a pripremljeni program koji će se realizovati u Srbobranu ne razlikuje se mnogo od viđenog u prethodnih nekoliko godina.

Trinaesto izdanje poznate manifestacije započeće u petak, 16. novembra (19.00) kada će u Pozorištancu biti organizovan Okrugli sto na temu ljubavne poezije, a kao učesnici najavljeni su dr Zoran Đerić, dr Dragana V. Todoreskov, Biljana Puškar, kao i proslavljeni književnik Pero Zubac koji je, između ostalog, napisao najkompletniju biografiju Lenke Dunđerski.

Drugi dan biće i najsvečaniji jer je u subotu, 17. novembra (19.00) na istom mestu planirano uručenje pesničke nagrade “Lenkin prsten“ koja je ove godine odlukom žirija pripala mladoj pesnikinji Jani Aleksić iz Beograda.

Pored ovog čina, predviđen je i kulturno-umetnički program u kome će biti prikazani segmenti iz monodrame  “Lazar“ tekstopisca Zorana Subotičkog u izvođenju prvaka Srpskog narodnog pozorišta Miodraga Petrovića, takođe, nastupiće i hor Radio televizije Srbije, dok će čuvene stihove Laze Kostića “Santa Maria dela Salute“ govoriti poznati glumac Dragan Vujić Vujke.

Nedelja, 18. novembar (19.00) rezervisana je za “Veče poezije mladih talenata“ gde će u sali Pozorištanca najuspešniji pesnici, učenici škola sa teritorije opštine Srbobran, u skladu sa ciljem manifestacije “Lenkin prsten“ koja teži ka podsticanju i afirmisanju mladih pesnika, predstaviti svoje radove pristigle na književni konkurs, a kojih je ukupno bilo čak 40.

Za kraj, ostavljeno je otvaranje izložbe slika “U Lenkinom prstenu“ koje će se održati u Galeriji srbobranskog Doma kulture u ponedeljak, 19. novembra (19.00), a slike koje će biti izložene predstavljaju dela autora učesnika likovne kolonije koju je ovdašnji Dom kulture organizovao u septembru.

Darko Vujinović