Jani uručen “Lenkin prsten“: Ogromna mi je čast

Pesnikinja iz Beograda Jana Aleksić (34) dobitnica je prestižne književne nagrade “Lenkin prsten“ za najlepšu ljubavnu pesmu objavljenu između dve dodele ovog priznanja, a plaketa sa prstenom, diploma i novčani deo nagrade uručeni su joj u subotu, 17. novembra na centralnoj večeri manifestacije u Pozorištancu.

Tročlani žiri predvođen predsednikom dr Zoranom Đerićem, a čije su članice još dr Dragana V. Todoreskov i Biljana Puškar jednoglasno je odlučio da “Lenkin prsten“ ode u ruke Jane Aleksić, a pesma koja joj je donela nagradu – “Harmonia obscurae“ objavila je prošle godine kraljevačka izdavačka kuća “Povelja“ u okviru autorkinje druge pesničke knjige “Upijanje“ u ciklusu “Vavilonka“ kao deseta u nizu ljubavnih pesama.

Pored ovog čina, zvanice i ostali građani su u Pozorištancu uživali u kulturno-umetničkom programu u kome su mogli da vide segmente iz monodrame  “Lazar“ tekstopisca Zorana Subotičkog u izvođenju prvaka Srpskog narodnog pozorišta Miodraga Petrovića, čuvene stihove Laze Kostića “Santa Maria dela Salute“ kazivao je poznati glumac Dragan Vujić Vujke, dok je za kraj večeri ostavljena poslastica u vidu nastupa cenjenog hora Radio televizije Srbije.

Manifestaciju je zvanično otvorio čelni čovek opštine Radivoj Paroški ističući da je Srbobran već 12 godina prestonica ljubavne poezije.

– Srbobran ima dugu i bogatu prošlost, a u njegovoj kulturi žive Lenka, Laza i porodica Dunđerski. Oni nisu samo naši, ali su najviše srbobranski. Moramo da budemo još bolji u negovanju tradicije, poštovanju i vađenju iz zaborava tako znamenite porodice, a spremni smo da ubuduće činimo odlučne korake na tom planu. Želimo da nam ubuduće dolaze svi oni koji žele da vide gde je začeta imperija i slava Dunđerskih i gde su oni ostali zauvek – poručio je sa scene prvi čovek lokalne samouprave.

Nakon što je predsedavajući stručnog žirija za dodelu nagrade “Lenkin prsten“ dr Zoran Đerić obrazložio odluku o imenu laureata, publici se obratila Jana Aleksić koja se zahvalila na, kako je rekla, lepom priznanju.

– Ogromna je čast da za nekoga ko piše poeziju u srpskoj književnosti i kulturi na ovaj način bude duhovno povezan sa značajnom figurom domaćeg pesništva, a posebno sa njegovom muzom Lenkom Dunđerski i simboličkim nasleđem njenog i imena njene porodice. Utoliko pre što sam to duhovno simboličko ozračje, kao i čuvenu legendu o ljubavi pesnika i plemkinje spoznala na letošnjem obilasku vojvođanskih dvoraca, između ostalih i dvorca Sokolac gde se nalazi nezaboravan Lenkin portret u prirodnoj veličini koji je uradio Uroš Predić. Skoro svi Kostićevi junaci nose obeležje tragične sudbine. Umetničko delo je svedočanstvo ili izraz neprestanog sučeljavanja sa tragičnim ishodom, ali i samoprevazilaženje. Iz takvog egzistencijalnog procepa, a emocionalnog i stvaralačkog viška nastala je “Santa Maria dela Salute“ i prerasla u himnu ljubavi, lepote i divnu opomenu. Laza Kostić nam je ostavio simfonijsku poemu koja nadilazi epohe jer u njoj svih vremena razlike ćute, jer je otisak svakolikog ljudskog iskustva – zaključila je 13. dobitnica “Lenkinog prstena“ nakon čega je pročitala pesmu kojom je ušla u odabrano društvo među kojima su Matija Bećković i Pero Zubac.

Inače, dan ranije, u petak, 16. novembra na istom mestu organizovan je Okrugli sto na temu ljubavne poezije, a kao učesnici prisutni su bili dr Zoran Đerić, dr Dragana V. Todoreskov, Biljana Puškar, kao i proslavljeni književnik Pero Zubac koji je, između ostalog, napisao najkompletniju biografiju Lenke Dunđerski.

Darko Vujinović