Otvorena izložba “U Lenkinom prstenu“

Poslednji dan manifestacije “Lenkin prsten“ posle Okrulog stola o ljubavnoj poeziji, svečane dodele nagrade i “Večeri poezije mladih talenata“ prošao je u znaku otvaranja izložbe slika pod nazivom “U Lenkinom prstenu“ koja je u ponedeljak, 19. novembra održana u Galeriji srbobranskog Doma kulture.

Slike koje su izložene predstavljaju dela autora učesnika likovne kolonije iz Srbobrana, Vrbasa i Novog Sada koju je ovdašnja Ustanova kulture organizovala u septembru, a prilikom otvaranja Božana Stojković je u ime domaćina poručila da je svaki umetnik našao svoj način da prikaže svet Dunđerskih.

– “Lenkin prsten“ je iskovan iz legure poezije, ljubavi i stvaralačkog zanosa svih onih koji slave ljubav, a večeras iz tog zanosa imamo izložbu likovnih radova – istakla je ona.

U svom osvrtu na celokupnu četvorodnevnu manifestaciju organizatorka u Domu kulture podvukla je da je vrlo zadovoljna što su i ove godine dokazali da postoje izuzetne pesme ljubavne tematike.

– Srbobran je ovih dana bio hram poezije u ljubavi i dosta građana je ispratilo sve događaje. Novina koju smo uveli bio je okrugli sto, nadam se da ćemo sa tim i dalje nastaviti, a svaka naredna godina od nas zahteva da napredujemo, tražimo umetnike i saradnike i sve one koji slave ljubav. Takođe, dobit za Srbobran je što uspevamo da dovedemo poznate ličnosti iz kulturnog života koji inače ne bi došli. I to je jedna od  vrednosti ove manifestacije – jasna je Božana Stojković.

Priznaje da mnogi tokom godine zovu i šalju svoje pesme namenski pisane za Lenku Dunđerski ne znajući da je način biranja potpuno drugačiji.

– Tročlani žiri u periodu između dve dodele naše nagrade, od novembra do novembra prati sve publikacije i pojedinačne knjige i tako odaberu pobednika. Naš cilj je da na “Lenkinom prstenu“ učestvuju srpski pesnici gde god da žive jer ona predstavlja najlepšu ljubavnu pesmu na srpskom jeziku – zaključuje Božana Stojković.

Predsednik Udruženja likovnih amatera “Atelje 05“ iz Vrbasa Dragan Simić je u ime učesnika naglasio da su ljubav i tuga dovoljni da se naprave hiljade dobrih slika i da one govore kroz mnogo emocija koje kriju.

Inače, svoj doprinos otvaranju izložbe u Domu kulture dale su i učenice Osnovne muzičke škole Vrbas sa odeljenjem u Srbobranu, Ana Stanojević, Jelena Bojanić i Jelena Josifljević koje su svirale na klaviru.

Darko Vujinović