Umetnici poklonili 20 slika srbobranskom Domu zdravlja

Izložba pod nazivom “Art i prijatelji našem Srbobranu“ otvorena je u četvrtak, 29. novembra u Galeriji lokalnog Doma kulture.

Na izložbi koja je počela zvucima harmonike za kojom je bio 14-godišnji Ivan Arđeljan prikazana su dela nastala na oktobarskoj likovnoj koloniji u okviru projekta pod pokroviteljstvom opštine Srbobran, a članovi ovdašnjeg Udruženja likovnih umetnika “Art“ su zajedno sa kolegama iz vrbaskog Udruženja “Atelje 05“ odlučili da svojih 20 radova poklone Domu zdravlja “Đorđe Bastić“.

Otvarajući izložbu, predsednica “Arta“ Dragica Gruborović zahvalila se lokalnoj samoupravi na finansijskoj podršci projektu, kao i svim članovima koji su se odazvali akciji i doprineli njenoj uspešnosti.

– Hvala i prijateljima iz “Ateljea 05“ koji su svojim nesebičnim zalaganjem podržali našu akciju i još jednom pokazali da udruženim snagama možemo mnogo. U proteklih 17 godina “Art“ je bio deo i organizator mnogobrojnih likovnih kolonija i izložbi na teritoriji opštine i šire, a ove slike su stvarane uz druženje, razmenu iskustava i u dobroj atmosferi sa namerom da se obogati kulturni život u našoj opštini i afirmiše likovno stvaralaštvo. Nakon izložbe radove ćemo predati Domu zdravlja sa željom da se boravak građana u toj ustanovi učini što prijatnijim – poručila je ona.

Vršilac dužnosti direktora srbobranske zdravstvene ustanove dr Radivoj Ostojić zahvalio se na odluci da se radovi poklone baš njima.

– Umetnička dela u čekaonicama uticaće na humanizaciju prostora i učiniti ga dostojanstvenijim. Njihovo prisustvo doprinosi smanjenju stresa i anksioznosti, povećava poverenje pacijenta i utiče na pozitivan odnos sa osobljem. Umetnost treba prepoznati i prihvatiti kao sastavni deo zdravlja i dobrobiti ljudi, baš u ustanovama kao što su zdravstveni centri. Nadam se da je ovaj događaj samo polazna osnova u procesu estetizacije prostora gde borave pacijenti – podvukao je dr Radivoj Ostojić.

Darko Vujinović