“Biser“ i “Plavi krug“ obeležili Dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom obeležen je u ponedeljak, 3. decembra u prostorijama Udruženja za pomoć MNRO “Biser“ gde je Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug“  obavljalo preventivne preglede na kojima su građani mogli da izmere pritisak, nivo šećera u krvi, puls oksimetriju, indeks telesne mase, telesnu visinu i težinu, a tom prilikom je uz jabuku deljen i edukativni materijal.

Na istom mestu bili su i izloženi radovi korisnika “Bisera“ sa likovne kolonije održane prošlog meseca na salašu Tatić, kao i njihovi prodajni novogodišnji proizvodi.

Takođe, “Erste banka“ je i ove godine obezbedila prostor za deo izložbenih radova sa kreativnih radionica, ali i mogućnost da se neposrednim kontaktom i razgovorom sa osobama sa invaliditetom smanje predrasude koje postoje u društvu.

Koordinator Dnevnog boravka u “Biseru“ Radmila Timko podvukla je da je vrlo važno da korisnici ovog Udruženja preventivno pregledaju svoje zdravstveno stanje.

– Isto tako, naši korisnici bili su tokom prepodneva u “Erste“ banci u Srbobranu u kojoj su se predstavili kako bi pokušali da smanjimo predrasude, jer oni su ravnopravni članovi naše zajednice i mogu da budu korisni i doprinesu joj shodno svojim mogućnostima – objasnila je naša sagovornica.

Korisnici “Bisera“ Branka, Robert, Marina i Nikola poručili su da su zadovoljni svojim rezultatima nakon pregleda, kao i da boravak u prostorijama ovog Udruženja između ostalog koriste kako bi crtali i družili se sa prijateljima, uskoro planiraju i proslavu Nove godine, a neki od njih pomažu društvu i putem javnih radova, tako što kose travu, a zimi čiste sneg starijim sugrađanima.

Prvi čovek “Plavog kruga“ dr Ilija Gazepov istakao je da je postala tradicija da zajedno sa “Biserom“ obeležavaju Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

– Osobe sa invaliditetom zaslužuju mnogo više nego što im zajednica pruža u stvaranju uslova za normalniji život. Danas smo radili čitav naš standardni program pregleda, razgovarali smo, svi građani su mogli da dođu. Na osnovu obavljenih kontrola mogu da kažem da su korisnici “Bisera“ fizički zdravi, dok kod članova Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Srbobran ima dosta osoba sa povišenim šećerom, krvnim pritiskom, ali i neregulisanom telesnom težinom – sumira dr Gazepov i dodaje da će “Plavi krug“ biti prisutan na predstojećem turniru u futsalu, kao i da će u apoteci pre i posle Nove godine biti organizovani preventivni pregledi.

Darko Vujinović