Današnje mlade generacije izloženije drogi, prisutne mnoge zablude

Tribina sa ciljem ukazivanja na štetnost i posledice konzumiranja droga, kao i predstava “Ljubav u doba kokaina“ održani su u utorak, 4. decembra u Pozorištancu pred učenicima Gimnazije i ekonomske škole “Svetozar Miletić“ u organizaciji i saradnji Doma kulture sa Policijskom stanicom u Srbobranu, kao i uz podršku lokalne samouprave.

Šefica Odseka za zdravstveno vaspitanje sa Insituta za javno zdravlje Vojvodine dr Snežana Ukropina u svom obraćanju srednjoškolcima govorila je o psihoaktivnim supstancama, bolestima zavisnosti i opasnostima koje one sa sobom nose sa akcentom na to šta sadašnje mlade generacije vreba više nego one prethodne.

Ona je tom prilikom ukazala na podelu između legalnih psihoaktivnih supstanci i nelegalnih droga uz jasnu poruku da se od svih bolesti zavisnosti može efikasno izlečiti.

– Prvoj legalnoj grupi pripadaju kofein, odnosno energetski napici, duvan i alkohol. Da se ne mešaju možda ne bi dolazilo do tragičnih posledica i bilo bi najbolje kada bi se stvorila nulta tolerancija na sve psihoaktivne supstance jer ne postoji minimalno bezbedna doza. Zdrav odrastao čovek može da popije dva pića dnevno, a žena jedno i to ne više od dva puta nedeljno. To se zove društveno odgovorno pijenje. Nelegalne droge čine marihuana, skank, ekstazi, amfetamin i njegovi derivati, heroin i kokain. Nažalost, one su danas mnogo brojnije nego pre samo deset godina i najveć broj pripada tzv. novim drogama – objasnila je dr Ukropina i dodala da i od steroida koje koriste mladi muškarci sa željom da jačaju muskulaturu može biti posledica i problema sa zdravljem.

Prema njenim rečima, današnje generacije treba posebno obučavati.

– Ako se desi da ih probate, izaberite pedijatra i obratite mu se za pomoć, nemojte mnogo čekati. Nikog ne treba osuđivati i međusobno se deliti, dobro je pomoći drugovima, međutim ako se upetljao u zavisnost teško je lično pomoći i tada je potrebno obratiti se stručnoj službi, roditelju ili profesoru – podvukla je šefica Odseka za zdravstveno vaspitanje sa Insituta za javno zdravlje Vojvodine.

Pored nje, srbobranskim srednjoškolcima obratila se i rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i nasilja u porodici PU Novi Sad Daliborka Vojvodić Tomović čija se priča odnosila na krivično pravni aspekt ovog problema.

– Zloupotreba opojnih droga nosi sa sobom i određene društvene posledice. Mladi iz radoznalosti mladi ulaze u avanturu iz koje se teško izlazi, tu je i pritisak vršnjaka, zanemarenost od strane porodice, bežanje od problema, nedostatak samopouzdanja…Prisutne su i mnoge zablude poput toga da postoje lake i teške droge, da sve treba probati i da povremeno korišćenje nije opasno. Od marihuane svi počinju, a završi se heroinom ili kokainom – naglasila je Vojvodić Tomović.

Kada se radi o zloupotrebi opojne droge postoje tri krivična dela predviđena zakonom koja spadaju u ona protiv zdravlja ljudi.

– Najteže delo je neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge. Drugo krivično delo je neovlašćeno držanje opojne droge gde su mladi najčešće zloupotrebljeni od strane dilera, a treće je omogućavanje uživanja opojne droge. Predviđene sankcije za maloletnike su pre svega vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti – zaključila je rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije i nasilja u porodici PU Novi Sad.

Nakon tribine na sceni Pozorištanca usledila je predstava “Ljubav u doba kokaina“ rađena po istoimenoj knjizi i podržana od strane Ministarstva kulture i Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u kojoj su glumci Marijana Mićić i Marko Marković kroz dramatičnu i poraznu ispovest  studenkinje koju je momak gurnuo u pakao droge prikazali svu surovost tog sveta.

Protagonista ovog komada i popularna voditeljka u izjavi za “Radio Srbobran“ priznala je da joj “Ljubav u doba kokaina“ jedina predstava psihički i fizički teška za igranje.

– Jednostavno, ne možete da odvojite svoje telo i mozak od dešavanja na sceni. Svaki put se baš premorim i budem iscrpljena. Imali smo sinoć u Beogradu jubilarno 100. izvođenje i samo 12 sati kasnije igrali smo ovde i zaista mi treba odmor od dva dana što govori da je predstava jako teška. Ali ako smo makar jednom učeniku iz publike ogadili celu priču mi smo svoj posao uradili – poručuje Marijana Mićić.

Naša sagovornica otkriva i da u predstavi nema nekih scena koje postoje u knjizi.

– Nažalost, priča je istinita, sve se dešavalo u Beogradu i to je samo jedna za koju znamo, a ko zna koliko ih samo ima. Teško je odvratiti one koji su krenuli tim putem, mada je moguće i treba im pomoći. Mnogi problem olako shvate, ali zapravo je potrebna stručna pomoć i podrška porodice – završava glumica.

Marijanin kolega, mnogo poznatiji po svom glasu u crtanim filmovima, Marko Marković kaže da kad su krenuli sa predstavom pre četiri godine znali da izgube i po kilogram na sceni u toku samo jednog izvođenja.

– Znoj je ostajao u čarapama, mada smo vremenom uspeli da ovladamo glumačkim tajnama i predstavimo sve što se dešava likovima i u nama tako da se ne trošimo toliko, što je glavna čar i magija glumačke umetnosti, da prevari gledaoca i prezentuje mu poruku, ideju, stanje lika i dešavanje na sceni – smatra Marković.

Sagovornik našeg radija ističe da se pitanje problema sa drogom polusvesno sklanja pod tepih, a da su razlozi razni.

– Ljudi se plaše da se uhvate u koštac sa tim. Jedini način da se to reši je da se kaže koji je problem. Polovina rešenja je u priznanju, kada bismo stali, rekli i pokazali prstom, sigurno bi brzo došli do rešenja, a bilo kakvo je bolje od zatvaranja očiju i okretanja glave – tvrdi Marko Marković.

Darko Vujinović