Oslabljeni Akademik željan prvog trijumfa (subota, 19.00)

Povrede i opravdani izostanci koji će suziti igrački kadar ponovo će biti najveći problem Akademiku u pokušaju da napravi iskorak i najzad ostvari prvu pobedu u sezoni. Mali broj igrača u rotaciji prati žute iz kola u kolo, a ništa drugačije neće biti ni u subotu, 8. decembra (19.00) uoči utakmice 11. kola Prve regionalne lige Sever u kojoj će se Srbobranci na svom parketu sudariti sa kulskim Hajdukom.

Puleni stratega Marka Srđanova su u pripremi ovog duela u četvrtak u Novom Sadu odigrali prijateljski meč protiv Sport-kija koji su dobili, ali prema rečima kormilara Akademika prvenstveni okršaji su nešto sasvim drugo.

– Ove nedelje smo imali dva dobra treninga što je malo za ovaj rang takmičenja, videćemo koliko će nam to pomoći. Biće teško, Hajduk već godinama igra treću ligu, ima dovoljan fond igrača i solidne rezultate, ali probaćemo da se suprotstavimo sa ekipom kojom trenutno raspolažemo – ukazuje naš sagovornik.

A tu ekipu u subotu će činiti sedam košarkaša – Marko Marojević, Martin Černak, Stevan Ivaniš, Dejan Babić, Srđan Španović, Vanja Srđanov i Aleksandar Subić, dok će se na raspolaganje možda staviti i Aleksandar Filipović i tako za jedno ime povećati broj momaka u žutim dresovima.

Trener Akademika kao problem vidi i činjenicu da liga u kojoj nastupaju nije profesionalna, pa se dešava da njegovi izabranici sa razlogom na prvo mesto stave posao ili školu.

– Takođe, interesovanje i ponude drugih klubova za neke naše igrače odražavaju se na njihove partije i to je bilo jako vidljivo u prošlom kolu gde su ti momci podbacili i nisu igrali kao do sada – primećuje Srđanov.

Iza Srbobranaca u prethodne dve runde je isto toliko teških poraza, najpre od Srema iz Sremske Mitrovice kod kuće – 69:114 (10:24, 21:30, 9:29, 29:31), a potom i u Pančevu gde je domaći Kris kros slavio sa 105:69 (32:15, 21:20, 24:17, 28:17).

– U utakmici sa Sremom dosta toga nije funkcionisalo, ali u Pančevu je bilo puno bolje. Tamo smo raspolagali sa šestoricom i Subićem koji je u par ulazaka na teren pomogao srcem. Video se napredak, bilo je više hrabrosti i borbe, mada smo i padali, a Kris kros se u poslednjoj deonici odlepio na 30 razlike. Možemo da se merimo sa ostalima, međutim treba nam dovoljan fond igrača i po pravilima saveza možemo da dovedemo samo još jednog. Tu mogućnost čuvamo za centra – poručuje strateg Akademika.

Uprkos početnim poteškoćama, činjenici da su kasno došli do mogućnosti da se takmiče zbog čega se nije na vreme krenulo u potragu za igračima, a sve se preslikalo i na rezultate, Srđanov tvrdi da je klub stao na čvrste noge.

– Dosta ljudi se uključilo u rad, zajedno sa bivšom upravom imamo još sedmoricu, osmoricu njih koji pomažu. Tu energiju polako prihvataju i naši košarkaši, momci koji će nastupati protiv Hajduka imaju ozbiljan napredak na planu motivacije i želje za igrom, a i u poslednja dva meča pružali su kvalitetnija izdanja – zadovoljan je sagovornik Radio Srbobrana.

Marko Srđanov podseća i da su osnova za rad Akademika najmlađi zbog čega je nedavno doveden i poznati trener Nikola Torbica.

– On je jedan od najboljih stručnjaka za rad sa mlađim kategorijama u Vojvodini, a možda i u celoj Srbiji. Dolazi subotom da radi dva sata sa decom i uz njega se uključuju i mladi treneri koji tokom nedelje odrađuju treninge po Torbičinim zamislima. Za sada je pomoćni trener Igor Poljak, nadam se da će se još neko priključiti – završava strateg prvog tima Akademika.

Darko Vujinović