Igor Jurić: Roditelji, budite svesni opasnosti po vašu decu

Tribina Fondacije “Tijana Jurić“ pod nazivom “Ukradena bezbednost“ održana je u petak, 14. decembra pred ispunjenom Velikom salom Skupštine opštine Srbobran, a jedini govornik pred prisutnima, uglavnom pripadnicama lepšeg pola, bio je osnivač pomenute fondacije Igor Jurić.

Čovek koji je pre četiri i po godine doživeo tragediju kada je njegova ćerka Tijana brutalno ubijena, što je kasnije bio i osnovni motiv za Jurićev zapaženi društveni aktivizam, osnivanje organizacije i istrajnu borbu za uvođenje doživotne kazne zatvora za ubice dece, nizom priča o opasnostima koje vrebaju sa društvenih mreža, kao i o potresnim istinitim događajima u kojima su žrtve prevareni maloletnici, a sa druge strane silovatelji i pedofili ostavio je jak utisak na posetioce tribine koji su sa budnom pažnjom upijali svaku njegovu reč i savet.

U razgovoru za medije Jurić je naglasio da organizujući ovakve tribina sa svojim saradnicima iz Fondacije obilazi sve krajeve naše zemlje.

– Kada pričamo sa roditeljima onda govorimo o bezbednosti dece na internetu, ali i njih samih, kao i o trgovini ljudima i vršnjačkom nasilju. Kroz video snimke prikazujemo realne situacije koje smo snimili na osnovu istinitih događaja, tu se između ostalog mogu videti i hapšenja, a efekta i reakcija je bilo, ljudi su zainteresovani i dobijamo povratne informacije na ono što radimo. Mnogo žena i devojčica se javilo da su bile žrtve. Ovaj vid prevencije je veoma važan za odrastanje najmlađih pre svega, a roditelji moraju da budu svesni kakve sve opasnosti vrebaju našu decu – podvukao je Igor Jurić i dodao da će u četvrtak imati sastanak sa ministarkom pravde Nelom Kuburović kako bi razgovarali na temu predloga izmene krivičnog zakonika, odnosno uvođenja doživotne robije za ubice dece.

Zasluge što je tribina Fondacije “Tijana Jurić“ stigla i u Srbobran pripada direktorki Predškolske ustanove “Radost“ Aleksandri Vrsajković.

– Odavno već imam želju da zovemo Igora. Trebalo je da sačekamo oko mesec i po dana od našeg prvog kontakta pa do realizacije ovog dolaska i održavanja ove tribine namenjene prvenstveno roditeljima mališana iz vrtića, osnovaca i srednjoškolaca, kao i predstavnicima prosvetnih ustanova i javnih institiucija koji su zaduženi za brigu, bezbednost i zdravlje naše dece jer samo ako se svi kao društvo uključimo i ujedinimo možemo da ih zaštitimo. Tribina je bila vrlo poučna i emotivna, svi smo ostali bez reči. Ne morate biti roditelj da vas ovako nešto dirne. Mnogi misle da njima ne može da se dogodi nešto strašno kao Igoru, pogotovo u manjim sredinama, ali upravo je on primer da je nažalost i tu moguće – zaključuje Aleksandra Vrsajković.

Darko Vujinović