Atletičari podelili nagrade, priželjkuju bolje uslove

Svečana Skupština Srbobranskog atletskog kluba održana je u petak, 14. decembra u restoranu lokalne sportske hale uz prisustvo 35 članova kluba od 42 koliko ih ukupno ima (26 njih su deca koja treniraju).

Sumirajući godinu na izmaku prvi čovek Srbobranskog atletskog kluba Imre Paška osvrnuo se na takmičenja na kojima su se pojavili mladi atletičari, ali i ukazao na probleme koji prate rad i funkcionisanje ovog kluba pod čijom kapom se okuplja omladina, uglavnom osnovnoškolskog uzrasta, zaljubljena u kraljicu sportova.

Govoreći o finansijskom izveštaju za 2018. Paška je podvukao da je klub od lokalne samouprave dobio 200.000 dinara, što je, kako je rekao, u odnosu na prethodnu godinu manje za 37.500 domaćih novčanica, a 43.000 dinara manje nego što je to bio slučaj 2016. godine.

– Tražili smo da kao ranije dobijemo 250.000 dinara kako bi mogli da kupimo odgovarajuću opremu poput trenerica, sprinterica i slično. Predali smo i inicijativu za izgradnju atletske staze u Srbobranu, a imamo problem sa stazom koju koristimo, kao i sa svlačionicom i sanitarnim čvorom. Rekao bih i da smo dobili ugovor o korišćenju velike sale pošto nismo imali nikakav, a trebao nam je za funkcionisanje – naveo je tom prilikom Imre Paška i dodao da su deca koja treniraju u Srbobranskom atletskom klubu ove godine odradili i besplatni lekarski pregled u Domu zdravlja.

On je takođe podsetio da je prošle godine polagao ispite i diplomirao za operativnog trenera nakon čega je dobio licencu za rad sa decom, pa tako klub sada ima dva licencirana trenera.

– Od aprila vodim evidenciju o tome ko je koliko vredan, kako se ponaša i koliko sluša trenera pa smo odlučili da, pored najboljih, proglasimo i najvrednijeg atletičara i atletičarku. Želimo i da dogodine odemo na sva moguća takmičenja, naravno ako naša deca ostvare norme koje su nephodne za nastupanje – podvukao je Imre Paška.

Inače, tokom 2018. godine članovi Srbobranskog atletskog kluba nadmetali su se na sedam takmičenja, a tu su bile i tradicionalne ulične trke u Srbobranu povodom Dana oslobođenja.

Počelo se u januaru mitingom u Novom Sadu, narednog meseca u istom mestu mlađani sportisti rođeni 2007. bili su deo kvalifikacija u dečijoj atletici, dok je april doneo prve medalje. Anja Kovačev bila je bronzana u skoku u dalj iz zone na Memorijalnom Kupu u Senti, a Arnold Zelić je na istom nadmetanju u sprintu na 100 metara takođe zauzeo treće mesto.

Krajem aprila i avgusta, Srbobranci su bili deo prolećnog, odnosno Letnjeg mitinga u Sremskoj Mitrovici, Novi Sad open obeležio je septembar na takmičarskom planu posle čega su na red došle ulične trke u Srbobranu gde su zlatna odličja pripala Ružici Bajzer i Jani Pajović.

Novosadski kros bio je poslednji ispit za ovu godinu i doneo je još dve medalje koje su svojim učinkom izborili srebrni Mihajlo Kiza na 1.000 i Jana Pajović na 200 metara.

Na Svečanoj skupštini za postignute rezultate nagrađeni su Anja Kovačev, Ružica Bajzer i Jana Pajović, Arnold Zelić i Mihajlo Kiza, za najvrednije proglašeni su Jovana Šabović i Stefan Aničić, a priznanje u vidu plakete za dugogodišnji i neprekidni rad u Srbobranskog atletskom klubu otišlo je u ruke čuvenom treneru Ištvanu Pekaliću.

Darko Vujinović