Gorana Mrđan obeležila sportsku 2018, na tronu i ŽKK Srbobran

Odbojkašica Gorana Mrđan (28), aktuelna šampionka Srbije u bič volej ligi i zvanično najbolja igračica naše zemlje u odbojci na pesku nosilac je nagrade sportiste godine opštine Srbobran za 2018. koju je lokalni Sportski savez dodelio u četvrtak, 27. decembra na svečanosti u Pozorištancu.

Rođena Turijka, koja je i članica Odbojkaškog kluba Novi Sad, bila je najozbiljniji kandidat da ponese ovo prestižno priznanje, a jednoglasna odluka članova Upravnog odbora ovdašnje najviše sportske organizacije govori da dilema nije postojala.

Kao najuspešniji kolektiv u godini na isteku izdvojio se Ženski košarkaški klub Srbobran. U drugom delu prethodne sezone seniorke su se najpre kroz Drugu ligu Sever izborile za plej-of da bi kroz ovu fazu takmičenja uspele da izbore vizu za novoformiranu Drugu ligu Srbije u kojoj trenutno vode bitke sa ekipama iz Kragujevca, Beograda, Šapca, Ljubovije, Zrenjanina i Vršca. Prvo mesto na kraju polusezone dovoljno govori kakve su partije pružale mlade izabranice Slobodana Subića koje su se usput okitile i naslovom šampiona Kupa Vojvodine.

Uz sve to, juniorke (koje čine gotovo ceo seniorski sastav) se nalaze na drugoj poziciji u prvenstvu sa ambicijama da obezbede kartu za društvo osam najboljih klubova u Srbiji u svom uzrastu. Ni kadetkinje ne zaostaju za starijim koleginacama, pa su tako devojke do 17 godina prošlu takmičarsku godinu okončale na vrhu tabele.

Laskavo priznanje za najboljeg trenera otišlo je u ruke Branke Subić (32) pod čijim nadzorom već godinama rade mlađe selekcije ŽKK Srbobrana. Sa njenim dolaskom u klub počela je nova era u radu sa devojčicama koje su se opredelile za igru pod obručima. Branka je uvela novi sistem i zahvaljujući velikoj želji, posvećenosti, energiji i ljubavi koju svakodnevno pruža deci ŽKK Srbobran danas broji preko 90 igračica, najviše od svog osnivanja.

Pored svega, nedavno je imenovana i za pomoćnog trenera regionalne košarkaške reprezentacije Vojvodine, a kao kapiten znalački na parketu predvodi prvi tim Srbobranki.

Sportski savez je odlučio da ovogodišnji dobitnik nagrade za sveukupni učinak u oblasti sporta bude Zdravko Šandin Bata (63), nekadašnji stonoteniser, košarkaš, rukometaš, kuglaš i šahista.

Sada strastveni pecaroš u sportu je nepunih pola veka, a kako su godine prolazile više se usmeravao ka organizaciji, pa je tako sa nekolicinom entuzijasta u Srbobranu 2014. osnovao Udruženje “Sport za sve“ čiji je predsednik.

Za odličan rad sa mlađim naraštajima priznanje je odato Džudo klubu Turija čije će vitrine krasiti nagrada za najuspešniju školu sporta. Mladi džudisti sa teritorije cele srbobranske opštine u 2018. beležili su zapažene rezultate. Na Republičkom školskom prvenstvu osvojene su tri medalje, dok je oko 50 takmičara uzrasta od osam do 15 godina sa školskih, pokrajinskih i državnih šampionata pokupilo preko 30 odličja.

Uz to, medalje su stizale i sa turnira u zemlji i inostranstvu, kao i nekoliko pehara namenjenih najuspešnijoj ekipi u različitim uzrastima dece.

Nagrada za poseban doprinos i izuzetan značaj u razvoju i afirmaciji opštine Srbobran u oblasti sporta ustanovljena pre dve godine pripala je sportskom ribolovcu Danijelu Rafajloviću, članu lokalnog Udruženja “Šaran“ i prve postave bas reprezentacije Srbije (u lovu na pastrmskom grgeča).

Blek bas sekcija koja funkcioniše u okviru Udruženja “Šaran“, čiji je Danijel kapiten, već četiri godine je u vrhu Srpske bas lige, a vrhunac bavljenja ovim sportom Rafajlović je doživeo u oktobru kada je zajedno sa ostatkom ekspedicije naše zemlje po prvi put učestvovao na Svetskom prvenstvu u Meksiku koje je okupilo 14 selekcija sa čak četiri kontinenta.

Pored najbolje škole sporta, Džudo klub Turija iznedrio je i mladu nadu u muškoj kategoriji. Nadaljčanin Nikola Jovanović (11) odabran je kao dete čiji dosadašnji uspesi na tatamiju obećavaju, a podatak da je svojim radom, posvećenošću i disciplinom dospeo na drugo mesto rang liste Džudo saveza Srbije u svojoj uzrasnoj i težinskoj kategoriji govori sam za sebe. Samo ove godine osvojio je čitav niz medalja sa pokrajinskih i državnih prvenstava, ali i međunarodnih takmičenja.

Isto priznanje, u ženskoj konkurenciji, dobila je teniserka Tijana Jocić (13). Karijera članice novosadskog TK Sajmišta je u usponu, a u 2018. slavila je na turniru u Grockoj u kategoriji devojčica do 14 godina, igrala je finale turnira u Somboru za teniserke do 16, dok je na Otvorenom prvenstvu u istom mestu završila kao trećeplasirana u uzrastu do 14 godina.

Na teniskim terenima akademije “Tipsarević“ u Beogradu bila je na trećoj poziciji (do 16 godina), a prestonički turnir Grin set (do 16 godina) takođe je okončala kao treća.

Odlukom Sportskog saveza uručena je specijalna nagrada najmlađem perspektivnom sportisti – Milanu Vidiću (9). Turinac je za relativno kratko vreme prešao put od lokalne Mladosti, novosadske Slavije do srpskog velikana Crvene zvezde gde leta 2017. prolazi probu. U međuvremenu je postao jedan od vodećih igrača u svojoj generaciji i kao napadaču pošlo mu je za nogom da na raznim takmičenjima i turnirima u crveno-belom dresu već postigne preko 200 golova.

Nije zaboravljen ni značaj rekreativnog sporta koji je prisutan i zastupljen u našoj opštini, naročito kod osoba koje nisu u redovnom takmičarskom ritmu.

Kao najzaslužniji za doprinos razvoju rekreativnog sporta u ovoj sredini prepoznat je Todor Šimpraga koji je tokom obavljanja funkcije člana Opštinskog veća za sport pokrenuo turnire u uličnom fudbalu i basketu, nožnom tenisu, tenisu, a svakako najznačajniji je već poznati Novogodišnji turnir u malom fudbalu. Isto tako, Šimpragina i Subićeva ideja o vraćanju kuglane u život uskoro će biti ostvarena, pa će lokalni rekreativni sport biti bogatiji za još jednu disciplinu.

Prisutnima u sali Pozorištanca se pre svih obratio predsednik Sportskog saveza opštine Srbobran Stefan Šijačić rekavši pritom da ova organizacija trenutno okuplja 20 sportskih organizacija iz 12 grana sportova u obe konkurencije i da sa preko 1.000 aktivnih sportista predstavlja najmasovnije udruženje u opštini.

– U poređenju sa drugim sredinama naš Sportski savez daje značajan doprinos lakšem i pre svega efikasnijem radu sportskih kolektiva. Imamo obavezu da svima koji su pod našim okriljem pružimo svaku vrstu pomoći koja će doprineti boljem rezultatu i stvaranju uslova za sportske aktivnosti, kao i pomoć oko usaglašavanja klupskih akata sa pravnim i zakonskim aktima naše države – naveo je Šijačić.

On je istakao da je ove godine Sportski savez funkcionisao odlično i da je celokupan Upravni odbor dao značajan doprinos u realizaciji svih aktivnosti, te je iskoristio priliku da se članovima Saveza zahvali i izrazi nadu da će se takav odnos nastaviti i u budućnosti.

– Svesni činjenice da je stanje u sportu najbolje ogledalo stanja u društvu, trudili smo se da koliko možemo damo doprinos kako bi se svi problemi prevazišli na lakši i brži način. Da li smo u tome uspeli, možda najbolje govore rezultati naših sportista koji su opštinu Srbobran predstavljali na najbolji mogući način. Ako na sve te rezulate dodamo i broj aktivnih sportista lako ćemo doći do zaključka da ova opština spada u red onih sa izuzetnom masovnošću i primernim sportskim dostignućima – poručio je prvi čovek Sportskog saveza.

U ime Sportskog saveza opštine Srbobran, on se zahvalio lokalnoj samoupravi i njenom predsedniku Radivoju Paroškom koji im je, kako je rekao, pružio maksimalnu podršku.

– Razumevanje na koje nailazimo je garancija da je sport prepoznat kao oblast koja ne predstavlja trošak već ulaganje u budućnost. Dokaz podrške je i to da je opština budžetom za 2019. godinu povećala sredstva za sport, a ja se u ime svih sportista zahvaljujem na razumevanju i obećavam da će oni u dati ogroman doprinos u promociji i afirmaciji sredine u kojoj živimo. Još jednom čestitam svim dobitnicima, a onima koji to nisu, želim da to postanu već naredne godine – zaključio je Stefan Šijačić.

Kako se još čulo na tradicionalnoj svečanoj dodeli nagrada najuspešnijim sportistima, lokalna samouprava pored redovnih izdvajanja finansijskih sredstava za funkcionisanje sportskih klubova, sprovodi još niz drugih aktivnosti vezanih za stvaranje što boljih uslova sportistima poput besplatnog korišćenja sportskih hala i objekata, besplatnih lekarskih pregleda, sanacija i opremanja otvorenih i zatvorenih sportskih terena i objekata.

Prvi čovek opštine Srbobran Radivoj Paroški čestitao je sportistima u ime lokalne samouprave na trudu, radu i postignutim rezultatima.

– Mi moramo da činimo sve da stvorimo maksimalne uslove za kvalitetan rad i čini mi se da u tome uspevamo. Ali da nema vrednih sportskih radnika koji su upućeni na svoje klubove naša sama podrška verovatno ne bi bila dovoljna. Tada ne bi bilo dovoljne motivacije koja najviše pokreće – uveren je šef lokalne samouprave.

On je ukazao i da je Srbobran mala opština i da je u poređenju sa drugim, suma koja se izdvaja iz budžeta za sport značajna.

– Neki put zaboravimo da naša sredina nema dovoljno mogućnosti da finansira klubove koji streme ka visokim rangovima. Ti problemi su bolne tačke koje mogu izazvati poremećaje, znamo kako je to izgledalo u košarci i fudbalu. Mi izdvajamo sredstva isključivo za rad sa našom decom i kvalitetan rad u trenažnom procesu koji će im omogućiti da napreduju kako bi kasnije mogli da pređu u bogatije klubove i sredine. Moramo biti realni i svesni svojih mogućnosti. Ko misli da može više, treba o tome dobro da razmisli i pripremi teren za nešto što će mnogo više koštati – podvukao je Radivoj Paroški.

U ime svih nagrađenih prisutnima se obratio predsednik Ženskog košarkaškog kluba Srbobran Milorad Subić koji je obećao da će srbobranski sportisti postati jedan od prepoznatljivijih brendova kojim će se ponositi naša opština.

– Draga deco, obraćam se vama pre svega, to što ste izabrali da vam razonoda, odnosno osnov za druženje i takmičenje bude sport govori da ste borci. Svaka vežba koju sa manje ili više muke savladate, svako takmičenje i utakmica koju dobijete ili izgubite, iz svega ćete izaći bogatiji za jedno iskustvo, spremni za nova iskušenja, a tada ste uvek pobednici. Tako nešto će vas obogatiti i na dobar način pripremiti da ne odustajete i da se uhvatite u koštac sa iskušenjima koja će vam život doneti. Generacije pre vas obezbedile su vam izvanredne sportske objekte koje su vam na raspolaganju, čuvajte ih i poštujte jer nemaju svi te privilegije. Pažnja i razumevanje za materijalne potrebe klubova kao i do sada, nije izostala i dobrodošla je, a svaki dinar uložen u sport i sportske objekte je ulaganje u zdravlje, budućnost i decu – zaključio je tom prilikom Milorad Subić.

Na kraju večeri, Sportski savez ukazao je čast i novinarima Aleksandru Beriću, Laslu Parackom i Darku Vujinoviću koji su dobili Zahvalnicu za medijsku promociju sporta u opštini Srbobran.

GORANA MRĐAN (28) – NAJBOLJI SPORTISTA OPŠTINE SRBOBRAN

Gorana je rođena 1990. godine, osnovnu školu završila je u Turiji kao nosilac Vukove diplome, a Gimnaziju „Svetozar Marković“ u Novom Sadu završava 2009. uz odličan uspeh. Iste godine upisuje osnovne akademske studije hemije na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Osnovne studije završava u roku, a potom upisuje i masters akademske studije analitičke hemije koje završava 2014. sa sveukupnim prosekom studiranja 8,90. Na istom Departmanu upisuje i doktorske studije koje pohađa i danas, radeći kao asistent na fakultetu. U planu je i sticanje zvanja doktora nauka u toku sledeće godine.

Gorana Mrđan je sportom počela da se bavi sa devet godina. Prvi sport koji je trenirala bila je košarka u Akademiku gde je trenirala do svoje četrnaeste. Potom prelazi na odbojku u ŽOK Turija, da bi se posle paralelnog bavljenja sa oba sporta odlučila za igru na mreži. Početak srednje škole u Novom Sadu Goranu opredeljuje da odbojkašku karijeru nastavi u drugoligaškoj ekipi Novog Sada gde provodi pune tri sezone, da bi potom u sezoni 2016/2017. kao član i jedna od najboljih igračica Futoga od Druge lige stigla do elitnog ranga naše zemlje.

Već pet godina Gorana takođe igra i odbojku na pesku nastupajući u Bič volej ligi Srbije. Nakon više godina boravka pri vrhu tabele, Mrđanova konačne ove 2018.u paru sa Aleksandom Aleksić osvaja domaće prvenstvo i biva proglašena za najbolju igračicu lige.

Trenutno kao nekad brani boje ŽOK Novi Sad gde redovno igra i svojim iskustvom pokušava da usmeri mlade odbojkašice ka njihovim budućim uspesima.

ŽENSKI KOŠARKAŠKI KLUB SRBOBRAN – NAJUSPEŠNIJI SPORTSKI KOLEKTIV

BRANKA SUBIĆ (32), ŽKK SRBOBRAN – NAJBOLJI TRENER

ZDRAVKO ŠANDIN (63) – NAGRADA ZA SVEUKUPAN UČINAK U OBLASTI SPORTA

DŽUDO KLUB TURIJA – NAJUSPEŠNIJA ŠKOLA SPORTA

DANIJEL RAFAJLOVIĆ, USR “ŠARAN“ – AFIRMACIJA OPŠTINE SRBOBRAN U OBLASTI SPORTA

NIKOLA JOVANOVIĆ (11), DŽUDO KLUB TURIJA – MLADA NADA 

TIJANA JOCIĆ (13), TENISERKA – MLADA NADA

MILAN VIDIĆ (9), FK CRVENA ZVEZDA – NAJMLAĐI PERSPEKTIVNI SPORTISTA

TODOR ŠIMPRAGA (30) – DOPRINOS RAZVOJU REKREATIVNOG SPORTA