Branka Subić: Uzajamna veza dece iz kluba i mene je neopisiva

Sportski savez opštine Srbobran je u četvrtak u Pozorištancu javnosti predstavio najuspešnije pojedince i kolektive u odlazećoj godini, a ŽKK Srbobran može posebno da bude ponosan jer je u njegove redove pored zvanja najboljeg kluba stiglo i priznanje za najuspešnijeg trenera koje je sasvim zasluženo pripalo Branki Subić.

Do podijuma je došla ispraćena ovacijama svojih mlađanih košarkašica, dok je nakon završetka tradicionalne svečanosti u razgovoru sa novinarima iskreno priznala da nije mogla da suzdrži emocije, iako je unapred znala da laskava nagrada ide u njene ruke.

Pre sedam godina sam u rodnom Prokuplju proglašena za sportistu godine, a moje sreća i zadovoljstvo sada ne mogu da se opišu. Dok su čitali tekst o meni suzdržavala sam se da ne pustim suzu, sve ovo je predivno. Za tako nešto zaslužna su deca iz kluba koja su uz mene i da nije njih ne bi bilo ni mog uspeha i obrnuto. Hvala im što su uz mene sve vreme, ta uzajamna povezanost ne može da se opiše, ona je jedinstvena – istakla je Branka uz koju je u ovom bitnom  trenutku bio i otac koji svojevremeno nije propuštao nijednu njenu utakmicu.

Neizmernu sreću zbog nagrade za najuspešniju školu sporta nije krio ni prvi čovek Džudo kluba Turija Aleksandar Srdanović.

– Videvši ovu decu koja su došla da uveličaju svečanost srce mi je bilo prepuno zadovoljstva, zaista predivan prizor. Ovo priznanje našem klubu je na prvom mestu zasluga trenera, pa onda i roditelja koji su svojom upornošću dovodili svoju decu pod bilo kojim uslovima. Nekada nisu mogli da sakupe novac za odlazak na turnire, ali su odvajali od svojih usta samo da bi deci priuštili i to zadovoljstvo. Ona su im zahvalna i svojim radom i trudom su postigla sve ovo – jasan je Srdanović.

Džudisti se ponose i 11-godišnjim Nikolom Jovanovićem iz Nadalja, novoproglašenom mladom nadom.

– Nikola trenira džudo tri godine, izuzetno je pažljiv i poslušan, to se rečima ne može opisati. Potrebno je videti njegovo ponašanje na treninzima i turnirima. Kada je trener kročio u Pozorištance, on je skočio i izljubio ga, dok su mu roditelji ostali sa strane. Za Nikolu trener predstavlja nešto najveće – podvukao je predsednik Džudo kluba Turija.

Opštinski Sportski savez nije zaboravio ni rekreativni sport, a značajan doprinos razvoju ove grane u našoj sredini po njihovom mišljenju dao je Todor Šimpraga.

– Ova nagrada usledila je posle svega što je Srbobran doživeo na planu turnira u poslednje dve godine. Rekreativnog sporta nije bilo, međutim digli smo se iz mrtvila, iako nije bilo lako. Krenuo sam od nule i uz podršku lokalne samouprave počeli smo sa organizacijom turnira po kome smo sada prepoznatljivi – konstatuje bivši član Opštinskog veća.

Treće izdanje Novogodišnjeg turnira protiče bez njega, a kako kaže, sada sa strane daje maksimalnu podršku.

– Rekao sam da više ne mogu da budem u organizaciji, to crpi mnogo energije i mnoge stvari sam radio sam. Poručio sam da naprave tim ljudi, lokalna samouprava stoji iza toga i turnir je dobro organizovan. Mana je samo što postoji tendencija pada seniorskih ekipa i to nije dobro. Ipak kvalitet takmičenja zavisi od njih, a bez seniora neće biti ni mlađih kategorija. Takođe, mislim da nije dobro što se igra po sistemu 4 plus 1 igrač (do sada je bilo 5 plus 1), ipak je to rekreativni sport i za ljude koji ne mogu mnogo da trče. Ovako retko ko može da parira profesionalcima, možda je više prostora, ali ko zna da igra osvojiće turnir – zaključuje razgovor Todor Šimpraga.

Darko Vujinović