Kabare razgalio i zabavio Srbobrance

Dom kulture u Srbobranu napunio je 51. godinu, a Dan ove ustanove proslavljen je u prepunom Pozorištancu muzičko-poetskim kabareom “Da, to su bili dani“ koji je održan u utorak, 26. decembra 2017. godine.

Kuća kulture ume da obeleži bitne datume, što je dokazala i ovoga puta kada su u goste pozvali glumce Nebojšu Dugalića, Borisa Pingovića, Ninu Ćosić i Vojislava Savića, odnosno kvartet koji je tokom jednoipočasovnog programa uspeo da zabavi, nasmeje i razgali publiku.

Pevali su se večni hitovi – pesme “Azre“, grupe “Leb i sol“, Đorđa Balaševića, Arsena Dedića, zatim numera posvećena Če Gevari i pesma iz filma “Desperado“, kao i “Hotel Kalifornija“, a veče je okončano “Smakovim“ “Bluzom u parku“.

Red pesme, pa red poezije i pričanja anegdota je recept koji ova četvorka uspešno koristi godinama, a test su prošli i Srbobranci koji su pokazali da nisu onakvi kako ih je Đorđe Balašević svojevremeno opisao – namrgođeni i ravnodušni, naprotiv.

Prisutne je na početku večeri pozdravila v.d. direktora Doma kulture Branislava Sekulić rekavši da je ustanova kojom rukovodi u proteklom periodu ostvarila niz značajnih aktivnosti  i da je učinjeno mnogo u pogledu sprovođenja kulturne politike.

U prilog tome govori i činjenica da je Dom kulture pre dva meseca dobio Zahvalnicu opštine Srbobran. Hvala svim institucijama koje nas podržavaju, lokalnoj samoupravi, a najviše našoj publici koja je stalno sa nama i verno prati sve naše sadržaje i programe. Nadam se da smo opravdali i pokazali važnost investiranja u kulturu i obećavamo još mnogo iznenađenja – naglasila je sa scene Branislava Sekulić.

Ispred Doma kulture je nakon završenog kabarea za naš radio govorila Božana Stojković koja je priznala da joj je drago što ova ustanova uvek radno proslavlja svoj dan i što je u mogućnosti da publici napravi užitak.

– Vrhunski glumci su uspeli da ljude podignu na noge i da svi iz sale izađu nasmejani i ozareni, a kada je tako, onda smo i mi srećni. Želeli smo kvalitetan program za proslavu, ali ne strogu formu. Dakle, ne dramu, već lakši komad u kom se može čuti i poezija koja kroz “Lenkin prsten“ i obeležava Dom kulture. Pozivanjem ovog kabarea smo pokazali koliko volimo naše mesto, Srbobrance i goste koji nam dođu – poručila je Božana Stojković i dodala da uskoro možemo da očekujemo jednu izuzetnu predstavu sa sjajnom glumačkom postavom.

Bez sumnje, najpoznatije ime koje čini kabare “Da, to su bili dani“ je Nebojša Dugalić (47) koga smo do pre neki dan gledali u premijernim epizodama popularne serije “Senke nad Balkanom“ u ulozi generala Petra Živkovića. On za “Radio Srbobran“ naglašava da je uživao sa svojim kolegama u Pozorištancu.

– Osećali smo se kao da smo došli među prijatelje da napravimo zajedničku žurku i da se proveselimo. Stvarno je bilo prelepo, ne sećam se da smo skoro imali ovakav odziv. Uvek mi je drago kada se tako u manjim sredinama prepozna glad za kulturom, kada se vidi da su se ljudi uželeli lepših i ozbiljnijih sadržaja i to budi nadu da ovo što radimo ima smisla – govori naš nasmejani sagovornik.

Iz organizacionih razloga, njihov program nije mogao da traje kao inače, pa su morali da se ograniče na sat i po vremena.

– Nadam se da će biti prilike da ovo ponovimo. Za ovih 14 godina koliko radimo, ovo nam je bilo 261. izvođenje, zaista je mnogo mesta u kojima smo gostovali više puta i nadam se da ćemo ponovo doći i u Srbobran – jasan je Dugalić.

Otkriva nam da imaju repertoara za deset ovakvih kabarea, a numere menjaju kada im dosade.

– To su uglavnom pesme kojih se svi rado setimo kada ih čujemo, a možda nemamo prilike da ih tako često slušamo pošto se danas, nažalost po radio stanicama pušta neka druga muzika. To je nešto iz vremena našeg odrastanja, sedamdesetih, osamdesetih i devedestih kada su stvarno pravljene stvari koje traju za ceo život, a ne da bude hit samo mesec dana pa ih se više niko ne i seća – kazuje ovaj otac petoro dece.

Razgovor sa Nebojšom nije mogao da prođe, a da se ne pomenu “Senke nad Balkanom“ i njegova uloga u tom ostvarenju Dragana Bjelogrlića. Sagovornik našeg radija priznaje da je bio oduševljen još kada je video prvi njegov autorski film “Montevideo, Bog te video“.

– To je bio ogroman iskorak u našoj filmskoj produkciji i potpuno novi domet po svim osnovama, jedna topla, živahna i duhovita ljudska priča o mladićima koji su odsanjali svoj san da učestvuju na Svetskom prvenstvu. Njihovi međusobni odnosi su univerzalne stvari u kojima se svi prepoznajemo – pravi uvod nagrađivani glumac.

Kako kaže, Bjelogrlić je u “Senkama nad Balkanom“ ipak hteo da se bavi nekim drugim temama koje se tiču dvadesetih godina prošlog veka, da zaviri iza zvaničnih istorijskih podataka i pozabavi se pojedinačnim ljudskim sudbinama.

– Bilo je veoma zanimljivo, a naravno, pored stvarnih, ima i izmišljenih likova. General Živković koga tumačim je stvaran i bio je jedan od glavnih kraljevih ljudi, predsednik vlade, vrlo uticajan i moćan čovek, posle toga je bio u Crnoj ruci, pa Beloj ruci. Prošao je razne faze svog i političkog i vojničkog života – objašnjava Dugalić i dodaje da je bilo lepo raditi sa Bjelogrlićem i baviti se ovom temom.

Podvlači i da nije znao kako će serija biti prihvaćena u javnosti, jer su to nepredvidive stvari, a veli da je čak i sam Bjelogrlić rekao da se nije nadao da će u tolikoj meri ona imati odjeka.

– Pojavili su se mnogi feljtoni o Mustafi Golubiću, Đorđu Karađorđeviću, belim Rusima i Vrangelu tako da je serija pobudila šire interesovanje. Međutim, nisu sve činjenice, ima mnogo izmišljenih događanja, ali nismo ni hteli da se bavimo preciznim podacima, već da se ispriča priča koja je malo kriminalistička, malo triler. Ima različitih događaja koji su postojali u to vreme, ubistava, prodaje droge, opijuma, siva eminencija upravlja zemljom, nažalost, negde kao danas i u svim vremenima – navodi Nebojša Dugalić i za kraj otkriva da bi tokom sledeće godine trebalo da se snima i druga sezona.

Drugi glumac iz ove kabare postave, Boris Pingović (47) smatra da su reakcije publike u Pozorištancu bile sjajne, pa su i oni zadovoljni zbog toga.

– Postoje fine šanse da dođemo i na leto pa da izvedemo ovaj naš kabare u punom trajanju, jer obično sviramo dva i po sata. Pošto funkcionišemo već 14 godina, numere su se nekako same nametale, publici smo uvek nudili nešto novo i u odnosu na tu interakciju koja postoji, videli smo šta je dobro da ostane, a šta da izbacimo – poručuje Pingović.

On kaže i da je njihov kabare već prilično izbrušena i doterana dinamička struktura i zbog toga ima formu pozorišne predstave koja može da se gleda i više puta, jer ima dramaturgiju koja je tokom silnih godina doterana do zavidnog nivoa gde skoro da nema promašaja.

– U početku smo bili samo Nebojša i ja, a do toga je došlo potpuno slučajno. Ali posle 50. izvođenja smo poželeli nešto da promenimo i onda nam se priključila Nina, pa Voja. Sada smo se prilično čvrsto uspostavili kao kvartet koji uživa izvodeći kabare – ističe ovaj prvak Narodnog pozorišta u Beogradu.

Boris se šali da će za Novu godinu nastupati u kuhinji pošto se uželeo da sprema posne specijalite, a već od januara kreću sa novim nastupima.

– Imamo baš dosta poziva. Više smo išli na gostovanja po Srbiji i po inostranstvu gde ima naših sunarodnika, nego što smo bili u prestonici. A interesantno je da ni u jenom mestu nismo bili samo jedno, već smo se uvek vraćali – zaključuje Boris Pingović koji je na kraju svim našim čitaocima i slušaocima poželeo puno zdravlja i sreće.

Foto: Darko Vujinović

Darko Vujinović