Vašarišćani na Savi plivali za Časni krst!

Tradicionalnim plivanjem za časni krst širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, 19. januara obeležava se jedan od najvećih hrišćanskih praznika Bogojavljenje, a iako Srbobran nije domaćin ovakvog događaja, imao je svoje predstavnike u Sremskoj Mitrovici gde se plivalo po jubilarni 20. put.

U društvu 94 učesnika na reci Savi, od kojih je bilo i sedam devojaka, našli su se i Vašarišćani Milan Ivkov, Predrag Zukić, Stefan Krneta, Marko Janjičić, Nemanja Perendić, Goran Simin, Darko Kovačević, Mihajlo Stanković, Predrag Petković, Marko Janićijević i Aleksandar Pejčić.

Momci su damama džentlmenski dali prednost kako bi baš one mogle doći do časnog krsta, a prva je razdaljinu od 33 metra, koji simbolizuju godine života Isusa Hrista, prešla Nina Đukić.

Iz srbobransko-vašarišćanske ekipe najiskusniji sa osam ulazaka u vodu je Milan Ivkov. U izjavi za naš radio ističe da su vera, pravoslavlje i sjedinjenje sa Bogom motivi koji ga vode kada se odluči da pliva za časni krst.

            – Pre nego što uskočim u vodu samo poželim da budem što istrajniji, hrabriji i jači. Taj cilj možda ne izgleda visok, ali je težak. Što se tiče priprema uoči tog dana, nisam ih nikad imao, samo malo šetnje i trčanje, smatram da je važnije biti psihički spreman. Iako ne želim, svaki put dok plivam razmišljam o hladnoći, to su naše ljudske slabosti koje nas ograničavaju, mada sam svestan da moje telo može da izdrži – objašnjava sagovornik “Radio Srbobrana“.

Prema njegovim rečima, nakon završetka trke i izlaska napolje oseća se kao ponovo rođen.

            – Euforija je velika jer je dobijena bitka sa hladnoćom koja nestaje. Mogu da kažem da sam ponosan na svojih osam učešća. Takođe, više sam nego zadovoljan kako je sve proteklo ove godine, svi smo pobednici, dok to što je bilo devojaka i mladih momaka daje veru i nadu u neku novu, bolju i verujuću Srbiju. Plivali su i vojnici, posle smo pevali duže nego obično i vreme nas je poslužilo, bilo je prelepo – zaključuje svoje utiske Milan Ivkov.

Njegovom drugu iz kraja Marku Janjičiću Džaji posebno je drago što su se ove godine pojavile i neke nove generacije i nada se da će ih narednog puta biti još više.

            – Organizacija je bila odlična, domaćin nas je lepo dočekao i sve je prošlo u najboljem redu. Bogojavljenje je praznik koji slavi ceo naš narod, a odluku sam doneo zbog svoje volje i pravoslavne vere, ovo je test duhovne snage. Bilo mi je važno da sve protekne kako treba, što se tiče mene i mojih drugova koji su išli sa mnom – naglašava Marko.

Govoreći o trenucima pred uskakanje u vodu, Janjičić kaže da učesnici trke stoje na obali slušajući liturgiju i čekajući znak za početak od strane sveštenika.

            – Za to vreme, naše telo se pripremi na hladnoću i nisku temperaturu u vodi. Zbog velikog adrenalina i želje to stavljam u drugi plan, iako jeste hladno. Ono što osećam je ponos, kako na sebe, tako i na sve ostale učesnike Bogojavljenskog plivanja. Još sam pod utiskom – iskreno poručuje popularni Džaja kome je ovo prva zvanična trka za časni krst, dok je 19. januara pre tri godine zajedno sa Gorjanom Jokićem u svom Srbobranu zaplivao na Velikom bačkom kanalu.

Darko Vujinović